Sonic på picknick är ett videospel av Sega, släppt till arkadhallarna i augusti 1984 och till hemvideospelskonsolerna i november 1984. Det var en stor succé redan i arkadhallarna. Spelet var för sin tid otroligt blodigt och våldsamt, och blev inte bara hårt kritiserat för detta utan drogs även in av myndigheterna i 27 länder. I Italien censurerades blodet bort, medan man i Sverige satte en åldersgräns på 5 år. Först planerades en 18-årsgräns, men då sade Sveriges utbildningsminister: Lite våld är väl inget skadligt för barnen.

HandlingRedigera

Världen befann sig 1984 ännu i det kalla krigets skugga. I spelet kämpar Sonic, Teuls och Knuckles både mot politiska meningsmotståndare och andra fiender som inte har ett dugg med politik att göra, men som vill ha bråk.

Bana 1: Överkalix, SverigeRedigera

Sonic, Teuls och Knuckles är ute på picknick någonstans i Sverige. Teuls får höra på radion att det är bråk på gång i Överkalix. De tar bussen upp till Överkalix en som ligger i Sverige, eftersom de vill vara med och "röja". Väl framme gäller det att skjuta sönder alla skolor, eftersom Knuckles tycker det är roligt. Gängkrig råder i Överkalix mellan 20 olika gäng, och Sonic, Teuls och Knuckles skall förinta alla medlemmar i Super Marxios gäng. Totalt är de 15 som kommit till Överkalix. Det gäller även att se upp för polisen, som försöker stoppa bråket. Banans boss är ingen mindre än Lotta Engberg, som 1984 ännu hette Lotta Pedersen. Nu planerar hon att ta över hela Överkalix kommun, där hon är född. Sonic, Teuls och Knuckles vägrar acceptera henne som kommunalråd i hennes barndoms kommun, även om hon lovar att rensa ut Super Marxios gäng. Hon sitter på kommunhusets tak och sjunger powerballader i dansbandsversionryska, vilket retar gallfeber på Sonic the Swensk. Då man kommer fram plockar hon fram sitt undangömda maskingevär och börjar skjuta vilt. Det gäller att undvika skotten, och slita loss en närliggande lyktstople och kasta rakt upp, så den träffar henne. Då trillar hon ner och slår sig, så Sonic, Teuls och Knuckles får absolut inte glömma att springa till den närliggande telefonkiosken ("Hey kids, det här var flera år innan de MOBILTELEFONER många av er trodde alltid hade funnits överhuvudtaget blev vanliga!") och ringa till "farbror doktorn". Annars blir nämligen Sonic, Teuls och Knuckles misstänkta för att ha försökt startat bråket. Som belöning till nästa bana får man maskingeväret. Därefter kommer en brevbärare cyklande och lämnar ett brev, där det står: "Kom till Ransäter om ni törs!/Tage Erlander". Du tackar brevbäraren för brevet genom att blåsa skallen av honom med hjälp av maskingeväret.

Bonusbana: Underkalix, SverigeRedigera

Underkalix är en liten stad i underjorden presis under Överkalix. För komma till denna bonusbana måste man öppna ett kloaklock som ligger ner på mitt i gatan. På denna bonusbana måste samla 150 simringar och badbollar för få en diamant. Diamanten kan man byta mot knark hos en gubbe som bor i kloakerna. Av knarket blir Sonic, Teuls och Knuckles starkare, och kan lättare besegra fienden med knytnävar i strid då skjutvapnens skott tagit slut.

Bana 2: Ransäter, SverigeRedigera

Sonic, Teuls och Knuckles stjäl en bil och reser till Ransäter för att göra upp med Tage Erlander. Först stöter man på en kille som för skojs skull har klätt ut sig till Erik Gustaf Geijer, och slåss med hemmagjorda boxhandskar och skjuter med slangbella. Hoppa på honom. Därefter skall man gå till Erlandergården. Banans slutstrid utspelar sig i Ransäter kyrka, där Tage Erlander och Aina Erlander dyker upp, beväpnade med gevär. Då Tage Erlander laddar om varnar prästen i kyrkan då han ropar att man skall huka sig. Efter tre hopp ger Tage Erlander upp. Aina Erlander rusar nu ut till ett närliggande cykelställ, bär med sig en cykel och kommer tillbaka och kastar den. Hoppa undan och kasta tillbaka cykeln på henne, så är banan avklarad och Shiva runkar.

Bana 3: Moskva, SovjetunionenRedigera

Sonic, Teuls och Knuckles cyklar på cykeln till Stockholm, där Teuls ställt sitt nybyggda tungt beväpnade flygplan på taket på en gymnastikstal. I planet bär det av till det dåvarande Sovjetunionen, där Sonic, Teuls och Knuckles tror att Super Marxio gömmer sig. Nu blir det svårare. Första delen utspelar sig på landsbygden utanför Moskva, vid kolchoser där bönder försöker köra över Sonic, Teuls och Knuckles med traktor. På Moskvas gator skjuter Super Marxios anhängare villt omkring sig med allt från vattenpistoler till automatvapen. Banans boss är Chairman Yoshi, som rest från Kina på uppdrag av Super Marxio för att förinta Sonic. Mötet med Chairman Yoshi utspelar sig på en parkeringsplats, och Chairman Yoshi åker omkring på en trimmad trehjuling och skjuter villt med sin kalasjnikov och slänger handgranater. Undvik skotten och sparka honom tio gånger på benen så ger han upp. Banan är klar, och det är sedan bara att plocka upp kalasjnikoven.

Bana 4: New York City, USARedigera

Sonic, Teuls och Knuckles får genom ett telegram reda på att Robot-commonick snott Sonics hemmagjorda bomber, som som kan spränga Berlinmuren. Av misstag har det avslöjats att den gömts i USA. De hoppar i Teuls flygplan och åker till USA för att komma åt den. Robot-commonick gömmer sig i Empire State Building i New York City, och kastar bomber och skjuter med två kalasjnikovs. Undvik bomberna och peppra honom med kalasjnikoven. Då han är besegrad har Sonic, Teuls och Knuckles varsin kalasjnikov. Sedan packar de picknikkorgen inför slutmålet: Östtyskland.

Bana 5: Östberlin, ÖsttysklandRedigera

Sonic, Teuls och Knuckles ger sig i flygplanet av mot Östtyskland, för att spränga Berlinmuren i luften. På färden över Västtyskland får man bonuspoäng om man skjuter ner bilar på Autobahn. Man får bara bonuspoäng om man skjuter ner de bilar som körs av Sonics meningsmotståndare, vilket man inte kan se från flygplanet. Då Sonic, Teuls och Knuckles närmar sig Östtyskland blir det svårare, eftersom Östtysklands regering får reda på det. Östtysklands militära styrkor sätter in alla resurser de har, både luftvärn och militärflygplan, och skjuter villt mot flygplanet. Styr undan skotten. Väl framme i Östberlin i Östtyskland, då allt är klart för sprängning, dyker Super Marxio och Super Comrade Luigi upp samtidigt och försöker stoppa "sabotaget". En blodig strid på liv och död utbryter, där det gamla rörmockarparet Super Marxio och Super Comrade Luigi kastar skiftnycklar och skjuter med laservapen de lånat från en slöjdlärare på Träskplaneten, dit åkte i rymdfarkost på skolresa föregående år. Skjut dem med kalasjnikov. Efter flera träffar är de bsegrade, och därefter gäller det att spränga Berlinmuren i tusen bitar. Det gäller att trycka på rätt av de tre knapparna på bomben, vilken som är rätt har Sonic glömt. Ett tryck på knapp 1 orsakar en smäll som bara är lika kraftfull som en 1-öres påskasmäll. Ett tryck på knapp 3 utlöser den lilla kärnvapenbomb Sonic lade in, vilket spränger hela Jorden i luften. Därför är knapp 2 rätt, eftersom den inom en minut spränger Berlinmuren. Tryck in den, och spring ifrån Berlinmuren inom en minut. Sedan är spelet avklarat.