4324-0-220-0-300.jpg

”For the Horde!”

~ Hög Mr. Lordi om Barglaset han tänker slå sönder

Orcher (i femininum ibland orchissor, men det betraktas numera som nedsättande) är en etnisk grupp som under hela historien utsatts för fördomar, förföljelser och folkmord. I vissa samhällen har de inte ens betraktats som människor, men det är numera klarlagt att de härstammar från neanderthalarna och därför ska betraktas som människor även om de biologiskt är en egen art. Den gängse uppfattningen om orcher har varit att de är lågintelligenta, våldsamma och blodtörstiga mordmaskiner, men detta är helt fel. Orcher är istället ett mycket intelligent fridfullt släkte, som bara blivit utsatt för hets mot folkgrupp.

Orchisk anatomiRedigera

 
Grand-daddy Orch, en stor förebild bland nyare tidens orker och vätte-ynglingar

På 1930-talet forskade den tyske artbiologen Klas-Günther Dumkopf på orchiska krigsfångar och kom fram till att orcherna var en satt, muskulös och grovhuggen art med kronisk stämbandskatarr, hudtumörer och svårartad akne. Att sjukdomarna uppstått för att orcherna tvingats arbeta i fånglägrens gruvorna missade han fullständigt. I själva verket har alla orcher mycket vackra sångröster och smidig,jävligt vacker oliv- till gyttjefärgad hud, men vissa av de sjukdomar de ådragit sig på grund av usla levnadsförhållanden genom historien har blivit kroniska och ärftliga. Orcherna ska enligt etnografer ha indoariskt påbrå. Vart någonstans vet man bara först när getter kan prata.

Språk och kulturRedigera

Orcher talar nyorchiska, ett språk inom språkfamiljen Trolloid. Nyorchiska ersatte under 6000 f.kr. det föregående språket gammalorchiska, vilket strängt taget var den sista överlevande resten av människospråket Västerness, ett språk som var vida utbrett i Midgård – Västra Västeuropa och Atlantis (Atalantë/Numenor), innan den senare sjönk i havet och den tidigares västra delar följde med, under det att de inre Västeuropa översvämmades av Nordsjön. Gammalorchiska överlevde alltså de katastrofala förhållandena vid istidens slut c:a 8000 f.kr., men med de orchiska bosättningarna i Karpaterna och i Alperna, fick alltså orcherna kontakt med vättar och troll i förskingringen, och antog alltså dessas språk.

Hatbrott mot orcherRedigera

HistoriaRedigera

Det första dokumenterade mötet mellan en människa och en orch utspelades år 342 e Kr, i Varanasi, då en människopojke blev rädd för en orch, eftersom han tyckte att orchen såg ut som Freddy Kreuger. Människopojken var rädd för att bli slagen av orchen. Därefter gick han till sitt gäng, och uppmanade dem att reta, slå och även på andra vis mobba orchen för hans utseende. Detta ledde till slagsmål mellan mobbarna och orchen, vilken orchen vann. Dock gav denna strid ett rykte för hela orch-arten om att de var mycket våldsamma.

SverigeRedigera

I Sverige betraktades orcher under hela medeltiden som boskap. Under häxprocesserna på 1600-talet kunde en anklagad häxa rädda sig genom att istället ange en orch som skyldig, vilket kraftigt decimerade befolkningsgruppen. Orchhatet kulminerade under 1900-talet då de flesta inte ens vågade sitta i samma buss som en orch. Orcherna kastades därför genom myndighetsbeslut av bussarna. Konduktören slängde av dem i farten, på motorvägarna. Orcherna startade då egna bussbolaget OMNIBUS (Orchernas Minibusaktiebolag), som körde i minibussar de stulit, eftersom orcherna inte hade särskilt mycket pengar då de nekades arbete. Bussarna beslagtogs av svensk polis, och de anklagade orcherna låstes in i bussarna medans polisen satte eld på bussen och skrattade elakt. I Sverige var det fram till2005 lagligt att döda orcher.

Propaganda mot orchernaRedigera

 
Så här framställde man orcherna innan man insåg att de inte var monster.

Eftersom människorna trodde att orcherna var elaka, utformades i flera länder statlig massapropaganda mot orcherna, där de framställdes som fiender som måste förstöras. Detta orchhat fick också starkt fäste i populärkulturen.

Orchfientliga verk i populärkulturenRedigera

J.R.R. Tolkien och Sagan om RingenRedigera

Den främste förkämpen för orchförföljelser i modern tid var J.R.R. Tolkien som skrev en hel bokserie baserad på sitt orchhat. Forskare har genom dagböcker, brev och anteckningar kommit fram till att orsaken till Tolkiens orchhat står att finna i en upplevelse i hans barndom. Lille J.R.R. skulle rensa ogräs i sin farbror Billys trädgård, men framåt kvällen tröttnade han och kröp in i buskarna för att tjuvkika genom fönstret på vad farbror Billy och faster Ganda hade för sig i sovrummet. När han låg där i buskarna kom en orch förbi på väg hem från puben och ställde sig att pissa i buskarna. Lille JRR blev mycket rädd, men vågade inte ge sig till känna eftersom orchen såg så hemsk ut. När han senare kom hem, fick han stryk av sin pappa för att han var en sådan snuskig unge som luktade så illa. Denna upplevelse kom att prägla Tolkiens hela liv och han bearbetade den genom att skriva bokserien Sagan om Ringen där orcher framställs som onda, elaka, hänsynslösa och inte minst illaluktande. Tolkien bildade också flera sekter som under täckmantel av litterära sällskap förfljde, torterade och mördade orcher. Tolkiens söner gick efter hans död i faderns fotspår, men med den svängande opinionen har de de senaste åren försökt få förståelse för faderns handlande med argumenten "På den tiden var det inget konstigt att göra så. Vår far var ingen ond människa. Han tyckte bara väldigt illa om orcher."

Trots den vändande opinionen blev bokserien film för en kort tid sedan. Intressegrupper från Orchland krävde att manuset skulle skrivas om, men regissören avslog detta. Dock lovade han att i filmens början ta med "scenen i trädgården" så att publiken skulle förstå varifrån orchhatet kom, men när filmen var färdig hade orchen plockats bort från trädgårdsscenen så att dess innehåll blivit helt förändrat. Filmen bannlystes från många biografer, eftersom orcherna i denna film framställdes som demoner, och därmed uppmuntrade folk till att bli satanister.

Asterix och orchernaRedigera

En barnbok med många moraliska pekpinnar. Kom först som bok, och sedan som tecknad kortfilm. Här beskrivs orcherna som slagskämpar som för skojs skull vill slå folk så mycket att de blir allvarligt skadade. Handlingen i "Asterix och orcherna" är följande:

Det är en fredagskväll vid Luciatid, den 13 december 1974, då skymningen faller över Sverige. Asterix har varit och lussat på förskolan på kvällen, och är på väg hem. Han pulsar i snön, och då han når lekplatsen får han för sig att ta genvägen över parkeringsplatsen i stället för att, som i vanliga fall, gå på gång- och cykelbanan. På parkeringsplatsen kör plötsligt en bil fram och ur hoppar fyra orcher, två vuxna och två barn i 10-årsåldern. Orcherna i 10-årsåldern slår och sparkar Asterix, som ropar på hjälp. Ingen hör, förrän romaren Dumofulius går förbi. Dumofulius stiger fram och klår upp alla fyra orcherna på en gång och släpar med dem till polisstationen. Asterix kan gå hem och pappa Mirakulix sätter på plåster. Orcherna döms till 25 års fängelse var av tingsrätten. Asterix säger till sin pappa att han aldrig skall leka med orchbarn eller ta genvägen via parkeringplatsen mer.

Dungeons and DragonsRedigera

Som i alla annan fantasylitteratur i Tolkiens anda beskrivs orcherna som varelser som kommer från bergen med bara en uppgift: förgöra. Här beskrivs de nästan som cyborgs, och tänker liksom bara på att slåss.

Fyra orcher & en orchissaRedigera

"Fyra orcher & en orchissa" är en thrash metal-sång från 1987 av Lotta Engberg. Lärdes ut i förskolorna i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, och handlar om att se livet som ett videospel som går ut på att skjuta ner varenda Orch man ser. Lotta Engberg såg i sången fyra, och sjöng "Fyra orcher & en orchissa, ta geväret och skjut dem ner". Sången döptes i maj 1987 om till "Orchaloo" sedan vad som då troddes vara Orchlands ambassadör i Sverige lämnat in en protestnot till Sveriges regering om vad som skulle hända om den spelades på Svensktoppen: Sverige skulle utsättas för sprängdåd utförda av Orchterrorister, betalada av Orchlands regering. Det är mycket ovanligt att Orcher är så här elaka i verkligheten, och 2005 avslöjade organisationen "Anti-Orchs" att det var de som skickade brevet, och påstod sig vara Orchlands Sverige-ambassadör. Det var detta som ledde till att Orcherna började bli alltmer accepterade av omvärlden.

OrchoRedigera

Orcho i He-Man-serien som är en orch som spionerar åt Skeletor. För att dölja att det är propaganda stavas han oftast "Orko".

Orch InvadersRedigera

Orch Invaders är ett datorspel från 1978, där det gäller att förinta Orcherna.

Orch WarsRedigera

Orch Wars utspelar sig i framtiden, och här beskrivs Orcherna som krigsälskare. Orcherna tar till vapen för att förgöra människosläktet, men Rånartjänst vill "ge igen" och startar en egen privat armé, som värvar barn som de lovar bjuda på inträdesavgiften för kommunala drogdiscon. Rånartjänst segrar till slut, även om bråken leder till stor förstörelse.

Super Orch BrosRedigera

Videospel från 1985 där man styr två Orchbröder som skall rädda Orchstaten Orchlands prinsessa från en kidnappare. Då man klarat spelet vinner bröderna och prinsessan i slutscénerna en semesterresa till Sverige, där de skjuts ihjäl av Rånartjänst. Ännu mer hatbrott kom efter detta.

WarcraftRedigera

Här beskrivs hur orcherna kommer in i en värld där människorna är fridfulla i naturen, medan orcherna är blodtörstiga odjur, som vill döda alla människor och förgöra all civilisation. Detta spel gav stor påverkan på ungdomarna, och gav upphov till ännu fler hatbrott mot orcherna.

WarhammerRedigera

Här beskrivs orcherna som barbarer som bara tänker på att döda människor, oftast med yxor och svärd, fast ibland även med lasergevär och kulsprutor. Orcherna här beskrivs även som fasansfullt dumma, och behöver därför ha en grupp äckliga vättar med sig för att säga åt orchen vad som ska göras. Människornas ledare c-f rif är i själva verket en spion åt dem.

De nya lagarnaRedigera

 
Eftersom orcherna inte har fullt så bra rättigheter som människor, får de nöja sig med B-jobb som brevbärare.

Under 2005 och 2006 har det i flera länder dock kommit lagar som gett orcher lite bättre status i samhället. Dock märks det fortfarande att hatet mot orcherna finns kvar, för orcher får sällan bra jobb, och får oftast nöja sig med B-jobb som brevbärare, pizzabud eller vaktmästare. Orcher i Sverige, kan inte heller få socialbidrag av staten ännu.

Däremot har organisationer startats för att hjälpa orcher att få mer respekt i samhället. Man har i Sverige, startat ORIS (Orchers Rätt I Samhället) för att hjälpa orcher som blivit utsatta för hatbrott. Man försöker nu även börja tillåta orcher att gå med i fackföreningar. Ocherna har även startad ett politiskt parti: Orchpartiet.

2006 fick ocherna sin stora "revansch", då det finländska dansbandet Lordi vann Eurovision Song Contest 2006, utklädda så som man bara för några år sedan framställde orcherna. Från 2007 kommer orcher även att få delta i Asianvision Song Contest.