”Metallica är aldrig fel när man försöker bjuda upp till dans”

~ Martin Timel om Sitt favoritdansband
James Hetfield, Metallicas sångare, svänger loss med sin banjo till covern på sången De sista ljuva åren.


Metallica är ett av n]] i USA. Det svänger om Metallica, som på 1980-talet var ett av världens allra största dansband. Många människor i USA går gärna ut folkparkerna och dansar till kärleksvisor som The Four Horselövers, Fight Fire with Löv, Ride the Roller Coaster of Löv (som var en attack på Ohio Players låt Rollercoaster of Death), "Jesper C" och Master of the Goodness. De spelas ofta på bröllop. Vissa påstår att Metallica inte är ett dansband, men många av dem har blivit hjärntvättade efter att ha läst för mycket på Wikipedia eller har sett Wikipedia: the Movie.

Ett dansband bildasRedigera

I ett garage i Suga kuk samlades några killar en dag i oktober 1981 och kom överens:

Nä, usch och fy! Nu får det vara nog. I dag hörde jag på radio hur Kikki Danielsson sjöng en sång om slagsmål igen. Radio spela

r bara artister och grupper som sjunger om krig och våld. Inte konstigt att världen ser ut som den gör. Nu är det på tiden att vi gör något: Vi bildar ett dansband som sjunger om kärlek, fred och homosexuell vänskap, med förhoppningar att folk går ut och dansar till våra spelningar och vissa blir bögar. Det är faktiskt dags att göra det här till en godare jord för allihop, oavsett ras, religion eller hudfärg.

Man skall tänka på att detta var 1981, och på 1980-talet präglades världen ännu av det kalla kriget. Det var Metallicas musik som fick slut på det kalla kriget. Till exempel gjorde Metallica 1989 en konsert vid Brandenburger Torg och alla berlinbor dansade på muren. Efteråt var åskådarna så ledsna, att de saknade förmåga att hitta tillbaka till rätt sida. Styrelserna av bägge stadsdelar beslöt därför att riva muren. Donald Trump var ej nöjd.

Metallica har haft många bra år inom porrindustrin och gjort många bra filmer, såsom "2 guitars 1 bum".

GenombrottetRedigera

Genombrottsskivan Love 'Em All fick pris på grund av att den är: "En skiva där Metallica tolkar de vackra kärleksvisorna på ett stämningsfullt sätt". Få vet att skivan inte var genombrottet för hela bandet. Det var bara trummisen Lars Winnerbäck som bröt genom golvet. Men vid skivans presentation i TV haltade alla tillsammans och visade solidaritet med Lars. Ett av deras stora genombrott som handlade om kärlek sägs även vara när det spelade in den s.k "Metallicumm" som var gruppens egna "Vuxen-film". Där medverkade bl.a Lars Winnerbäck, Håkan Hellström, Salem Al-Fakir och Darin. På sin tid sålde den gulddildon. Metallica har gjort många välkända låtar genom sina 170 år som aktivt band. En av de mest kända är kanske låten "Två" som handlar om en kille som tokrunkade mitt under det fjärde Tjackkriget och runkade av kuken för att sedan spendera 23 år på sjukhus för sitt misstag (Jävla idiot). Till denna låt gjorde bandet också en musikvideo, där allt material bestod av den verkliga händelsen. Detta för att allah i Metallica är utbildad urolog och van vid bårhus. Offret heter Henrik och suktar numer att ligga som aldrig förr, trots bristen på lem.

BandmedlemmarRedigera

Idag består Metallica av James Hetfield, Ted Gärdestad, Lars Winnerbäck, Leif G.W Persson, allah och Truett McKeehan, men ofta av andra gästartister medan en eller flera av de ordinarie medlemmarna magpumpas.

PsykoterapiRedigera

Hetfield blev efter hand litet psycho av allt gitarrspelande, bland annat lär han spelat luftgitarr naken på en fest i Tokyo (PÅ EN FEST), och efter det bestämde sig Hetfield för att göra en film med psykolog där han gör vansinniga utfall gentemot de andra bandmedlemmarna och är allmänt störig. T.ex. står han och slår i en halvtimme mot en cementpelare, under det att han gråter och gör korta pauser för att vrida sina mustascher torra, mustascher (nej, inte ett par, etthundrafemtiosju faktiskt) som han senare rakade bort. Hetfield gjorde allt detta i syfte att sälja en video till de mest fanatiska Metallicaanhängarna, och för att visa sig finkänslig.

KritikRedigera

Metallica har flera gånger kritiserats av hårdrockare och även ibland av deras fans.

 • Låtarna är för kärleksfulla, och ljuvliga, ja nästan litet velourpappa-artade,
 • Låttexterna uppmanar folk att älska, vilket är i oenlighet med death metals grundfilosofi,
 • Låttexterna får mig att spy,
 • Ted Gärdestads fiol ger folk en inre harmoni, och får folk att vilja komma i kontakt med kosmos,
 • Ride-cymbalen på Lars Winnerbäcks trumset är för ljus,
 • Metallica har använts som tortyrmetod av amerikanska soldater i Irak, men denna metod har allmänt kritiserats för att fångarna blir tillvanda, och sedan inte klarar sig utan Metallica i resten av sina liv,
 • Olle stal just min penna, och om han inte lämnar tillbaka dem skall jag skvallra för mamma!
 • Jag har ont i höger knä, jag undrar om jag kan ha sträckt en muskel.
 • Jasså det kanske du har, men såhär var det när jag gick från att vara Doggy style till missionär.
 • Under mitten av 80-talet var det ett fan som blev fredsälskare under låten Fade to light. Pojkens familj försökte att stämma Metallica pga att de hade gjort deras son till en hippie som inte duger att sända ut i några krig.
 • Många nyare fans har svårt att acceptera James nitiska ätande av rulltårta under livespelningarna. Äldre, mer inbitna fans hävdar dock att det är just detta som ger Metallica sitt speciella sound.
 • Många har fått för sig att Ted Gärdestad är död, men det är han inte! Han drog sig bara tillbaka ett litet tag för att forsätta med sitt stora företag via båt, "Östkompaniet". Han och hans partner Jeol bestämde sig för detta utan ett enda na-na-nahaje från någon utav dem.
 • Höjda elavgifter har lett till avsaknad av ljussablar, detta har slagit hårt mot DIN effektiva penisstorlek.
 • Jag kan inte hitta mina löständer!

DiskografiRedigera


Se ävenRedigera

Vm i Isvaksbad