Lotta Engberg: the Movie

Menu example .svg
Varning! vissa personer har funnit denna artikel motbjudande och har blivit äcklade av den. Vi ber dig, var vänlig tillför mer äckel så att alla blir det!!

”Hur fan kunde...oh, jag föddes ju 1990, måste fan kolla min IQ!”

~ Pumpkin Smoke om Lotta Engberg: the Movie

”1988 års bästa rulle!, synd bara att Lotta Engberg klarade sig på slutet”

~ Rambosmurfen om Lotta Engberg: the Movie

”My New Swag!”

~ Indigo om Filmmusiken
Broom icon.png Städning av denna extremt stökiga artikel anmodas!
Gör en god gärning: stöka runt och förbättra!
(Hämningar och skrupler är otillåtna!)
Bouncywikilogo.gif
För tråkiga personer utan kosmisk smak, har de humorlösa åsnorna på Wikipedia en artikel om Lotta Engberg: the Movie.

Lotta Engberg: the Movie är en film från 1988. Filmen är baserad på den svenska Heavy Metal-sångerskan Lotta Engberg. Även det politiska våldet i Sverige under 1980-talet tas upp. Filmen hade premiär den 16 september 1988. Den anses, trots det brutala politiska våldet, lämplig för alla från 5 år och uppåt.

HandlingRedigera

Det är fredag kväll och skymningen faller över Sverige. Tonåringarna har suparfest. Lotta Engberg ställer denna kväll upp i den svenska Melodifestivalen med den politiskt mycket laddade sången "Råna Rånartjänst!". VD:n Rånartjänst får höra detta, och planerar först att stänga av henne från Melodifestivalen genom hot om våld, men får sedan en idé för att "grilla en fälla". Rånartjänsts VD ber Sveriges regering att skicka iväg polisen( fuck aina)till konserthuset i Grönköping, där Melodifestivalen arrangeras, för att "knäppa" henne. Lotta Engberg får höra det en timme före Melodifestivalen börjar, och hon ringer till medlemmar i Lottapartiet och erbjuder partimedlemmar betalat för att punktera polisbilar med destination Grönköpings konserthus den kvällen. Vad hon inte vet är att polisen försöker avlyssna telefonsamtalet, men inte lyckas tack vare tillfälliga störningar i atmosfären. Under samtalet sägs det så här: Lotta Engberg: -Tjenare, det här är Lotta Engberg. Jag skall ställa upp i Melodifestivalen i Grönköping i kväll. Sången heter "Råna Rånartjänst", och har ett mycket samhällskritiskt budskap. Som du själv kan förstå är detta förmodligen inte särskilt populärt hos statsmakterna, så polisen kommer antagligen vara mig hack i häl. Kan ni inte dra in till sta'n och sticka ner till polisstationen och punktera polisbilarna. Jag bjuder genom partikassan på bussbiljetterna på båda hållen, ta taxi om så behövs, jag betalar resan genom partikassan vilket färdmedel ni än väljer. Och vad ni än gör, gå inte obeväpnade till polisstationen. Själv har jag ett maskingevär undanstoppat i den klänning jag skall ha på mig då jag sjunger i kväll. Medlem i Lottapartiet: -Självklart, vi skickar ett gäng.

Samtidigt tar Lotta Engberg på sig scénklänningen hon skall ha på sig i Melodifestivalen, och gömmer ett jädra maskingevär (som hon fått från Sunset Shimmer) i den.

Under tiden i ett villaområde i stadens utkanter står 20 Lottapartister, tio killar och tio tjejer, i åldrarna 12-30 år vid den lokala busshållplatsen, och väntar på bussen. De vet att den inte stannar utanför polishuset, hade de sett i busstidtabellen. Då bussen anländer rusar Lottapartisterna in, drar sina maskingevär och ropar till busschauffören: -Kör direkt till polisstationen! -Tyvär, jag har en körning till flygplatsen nu. -Gör som vi säger, nu! ropar en av Lottapartisterna och blåser skallen av busschauffören och tvingar alla andra passagerarna att gå av. En av Lottapartistena sätter sig bakom ratten, och kör mot polisstationen. Väl där punkterar de däcken på alla polisbilar de ser på den närliggande parkeringsplatsen. Sedan hoppar de in i bussen och kör mot konserthuset.

Då poliserna skall ge sig av mot konserthuset för att stoppa Lotta Engberg beväpnar de sig och går de ut till den närliggande parkeringsplatsen och ner till polisbilarna. -Titta, vi har punka på däcken, förmodligen har Lotta Engbergs fans varit i farten och försöker hindra oss! utbrister en polis och tar fram sin walkie-talkie och anropar Rånartjänst: -Hello! This is Johan Larsson from the Swedish police forces calling Robbery Service. We've problems with puncture on our police car. May it be Lotta Engberg fans trying to stop us from stopping her, and what can we do? Rånartjänsts sekreterarflicka svarar: -It's probably caused by some Lotta Engberg fans, yes. Go by bus instead! But don't forget to prepare your guns for combat.

Poliserna tar i stället nästa buss till konserthuset, och då de kommer fram har Melodifestivalen just börjat i konserthuset, inför fullsatta läktare. Lotta Engberg sjunger sist av de 10 deltagarna ("Hey kids, på den här tiden innehöll den svenska Melodifestivalen bara EN tävling med 10-12 bidrag, inte fyra deltävlingar med 8 bidrag och "andra chansen" och final som i dag!").

Medan sång 1-9 sjungs uppe på scénen pågår samtidigt saker i andra delar av konserthuset: Vid huvudingången till konserthuset dyker beväpnade medlemmar i Lottapartiet upp, och blockerar dörren. Poliserna går då bakvägen, via källarentrén som först står öppen. Lottapartisterna ligger dock på lur nere i källarkorridorerna, där eldstrider utkämpas mellan Lottapartisterna och poliserna. Båda sidorna förlorar 5 man var. Poliserna lyckas dock ta de överlevande Lottapartisterna till fånga och tvinga med sig dem på bussen för färd mot polisstationen. Lottapartisterna ropar: -Hjälp oss, vi är politiska fångar i dagens demokratiska Sverige!

Samtidigt uppe på scénen är det Lotta Engbergs tur att sjunga. Publiken jublar då hon rusar in, hoppar runt och dansar, och greppar sedan tag i mikrofonen, och uppe på läktarna sitter hennes fans och applåderar. Orkestern står redo. Sången, som börjar stillsammt med lite spel på piano och ackustisk gitarr, är en explostiv powerballad. Refrängen är mycket berömd, där Lotta Engberg efter att ha sjungit stillsamt i inledningen med stark stämma sjunger "-Råna Rånartjänst en gång för oss alla, och se den politiska makten genast falla!".

Sedan är det dags för den av Rånartjänst betalda juryn att genomföra omröstningen. ("Hey kids, på den här tiden fanns bara en jury i Melodifestivalen, DU kunde inte ringa och rösta som i dag!.") .

Just då dyker några poliser upp, och polischefen ropar:

-Ge dig omdelbart och ner med fötterna, Lotta Engberg, i Rånartjänsts namn rånar den svenska staten dig!

-Trodde du ja, din dumma potatisgrispolis! svarar då Lotta Engberg och plockar fram maskingeväret ur klänningen och blåser skallen av poliserna. Lotta Engberg skrattar rått då de dödas. Sedan går hon fram till jurymedlemmarna och hotar dem med maskingeväret att rösta fram henne som segrare. De röstar på henne.

Lotta Engberg ställer även krav på den svenska staten, och kräver att de av polisen tillfångatagna Lottapartisternas friges, att hennes sång "Råna Rånartjänst" får spelas i Sveriges Radio, samt att de på polisernas begravning enbart spelar hennes låtar. Statsmakterna ger med sig.

I slutscénerna skildras triumfens ögonblick, då Lotta Engberg hyllas i konserthuset av sina fans för segern i Melodifestivalen. Lotta Engberg sjunger "Råna Rånartjänst", som blir en megahit i Sverige och Norge samt ligger längre än "Du är min man" på Svensktoppen. "Råna Rånartjänst" ligger på Svensktoppen under hela 1988, hela 1989 samt hela 1990, och så vitt de flesta vet, ligger den kvar där än. Reklamradiostationerna spelar låten varje dag, oftare än "Everytime We Touch" med Cascada eller Nån av oss med Miriam Bryant.

KritikRedigera

Filmen fick mycket hård kritik för sitt Rånartjänstkritiska budskap. Även polisen blev arga, då de ansåg att filmen framställer de svenska poliserna som "mesar". Indigo blev irriterad eftersom hon inte fick blåsa skallen av aina. Sunset blev arg över att hon inte fick spränga hela stället och Kapitolium.

FilmmusikRedigera

Filmmusiken finns på LP och CD ("Hey kids, på den här tiden hade inte alla CD, utan LP. dominerade:

  • Fyra Bugg & en Annabola
Genre: Dansbandspunk
Text: Anna Bola
Musik: Anna Bola
Sång: Lotta Engberg
Längd: 3 minuter
Framförd av Lotta Engberg då hon övar hemma i filmens början.
  • En busschaufför
Genre: Julmusik (samma melodi som "O Tannenbaum")
Text: Trad.
Musik: Trad.
Sång: Busschauffören Bo
Längd: 5 minuter
Framförd av Busschauffören Bo då han kör bussen som Lotta Engbergs fans väntar på.
  • Hjulen på bussen
Genre: Hårdrock
Text: Trad.
Musik: Trad.
Sång: Lotta Engbergs fans
Längd: 8 minuter
Framförd av Lotta Engbergs fans då de skjutit ihjäl busschauffören och kör bussen mot polishuset.
  • My New Swag
Genre:Hiphop
Text: Autumn Blaze
Musik: VAVA
Sång: VAVA feat Indigo
Längd: 4 minuter
Framförd i nyinspelad scen på 2017 nya utgåva.
  • Hier ist Gestapo (Här är polisen)
Genre: Polispop
Text: Kling
Musik: Klang
Sång: Police
Längd: 2 minuter
Framförd av Police då poliserna tar bussen mot konserthuset.
  • A Kirin Tale
Genre:Vette fan
Text: Autumn Blazes magkänsla
Musik: Hur fan ska jag veta!?
Sång:Autumn Blaze igen
Längd:3 minuter
Framförd i nyaste utgåvan från 2020.
  • Råna Rånartjänst
Genre: Dansbandspunk
Text: Anders Engberg
Musik: Anders Engberg
Sång: Lotta Engberg
Längd: 3 minuter
Framförd av Lotta Engberg i de för henne triumferande slutscénerna.

VHS och DVDRedigera

Filmen släpptes 1989VHS, men Rånartjänst försökte stoppa transporterna och först kring 1990-1991 kunde de första videobanden med denna rulle släppas. ("Hey kids, på den här tiden fanns inte DVD, utan VHS där man var tvungen att SPOLA TILLBAKA HELA BANDET!. DET NI!"). 1998 utkom den på DVD.