Hallå där! Letade du efter artikeln om stearinljus? Kolla på Stearinljus i sådana fall då! Idiot.


Om ljusRedigera

Ljus är namnet på ett fenomen som liksom mörker och Carolina Gynnings bröst går att se, men inte går att ta på. Ljus är heligt - nästan lika heligt som guld!

Ljus är ett grundämne och erhåller plats 72 i det periodiska systemet under beteckningen Lu. Det är, som alla personer med en intelligenskvot över 50 ju borde förstå, en förkortning av det latinska ordet Lucia.

Carl von Linné, det periodiska systemets och latinets skapare ansåg att det var otroligt fyndigt att döpa ljuset efter mormonernas heliga Lucia, då hon är känd för att alltid ha ljus i håret.


Ljusets ursprungRedigera

Ljuset uppfanns för första gången 1812 av Thomas alva Edison, men idén blev ingen succé eftersom August Strindberg tyckte att "allt ändå är ett jävla mörker". Och alla lyssnar ju på August.

Ljuset återlanserades dock strax därefter, år 1988, i samband med Tommy "Tycke Rommey" Körbergs dunderhit Stad i Ljus under en riktigt catchy slogan:

Ljus är bra - Ja, ljus ska det va'!


Denna ändrades dock senare till det lite mer passande, och inte fullt så upprörande:

Utan ljus så kan du varken se eller läsa. Och läsa vill man ju kunna göra. För då kan man få viktig information om viktiga saker som man inte skulle kunna få annars. Ju!


En mindre grupp finska forskare menar att ljusets sanna skapare är Gud och inte Thomas alva Edison. Hur vida de har rätt eller fel har alltid varit en olösbar gåta - fram tills nu. EU:s ledarmöten har med bravur kunnat fastställa att Gud "typ" har skapat ljuset då det är heligt, men kanske inte riktigt, ändå.

Visste du att...Redigera

...den semimatematiska formeln för ljus är  ?

...ljus låter lite som yous, vilket ungefär betyder "flera du" på engelska?

...ordet ljus kan användas för att beskriva Blondinbellas hårfärg?

...ljusets ärkerival är mörker?

...den här punkten är helt irrelevant?

...den här artikeln är slut nu?--Radio 5 januari 2009 kl. 21.57 (UTC)