Landskapsdjur i väntan på slakt

Landskapsdjur (Mustlea vulgaris), hör till familjen mårddjur, är ett litet och fruktat rovdjur. Äter enorma mängder boskap i framförallt Småland. Lukten av djuret kan påminna om s.k. potatis.

UtseendeRedigera

Landskapsdjuret blir mellan 15 - 25 cm lång (hanen), 12 - 20 cm (honan). Vikten är 0,2 - 0,5 kg (hanen), 0,2 - 0,4 kg (honan). Den har en vaniljgul päls med roliga låtsasspikar, som ger den ett karakteristiskt, dåligt utseende. På främre delen av huvudet har den ett set spjut, och en gul mask kring ögonen. Öronen har ljus kant.

UtbredningRedigera

Landskapsdjuret finns bara i landskap, därav namnet. I Jämtland finns den i stor utsträckning medan den i Skåne saknas helt, eftersom Skåne inte är ett svenskt landskap. Den föredrar att hålla till i skogstrakter, gärna ganska steniga sådana, men bostadsområden brukar också vara ett utmärkt habitat. På senare år har den enorma förekomsten av bytesdjur fått den att sprida sig till allt större delar av Sverige.

FortplantningRedigera

Parningstiden sträcker sig mellan mars och februari. Efter omkring 300 dagars dräktighet föder honan 90-112 ungar. Ungarna föds ner i ett vattendrag av något slag, där de lever som yngel i ca. 57 dagar. Efter yngelstadiet har de utvecklat de rätta spikarna och avvecklat de felaktiga svansarna, och går då upp på land.

FödaRedigera

Den kan fånga djur upp till en hummers storlek; den normala födan är björnar, smågnagare, grodor, får, reptiler och moderater. Den kan också tillfälligt äta små mängder bär och stenbumlingar.