se även: Rasmus Franssons mamma


”Sug min kuk”

~ Satan om Ko


Med ko avses vanligen en hona av arten nöt (Bos edibilis culinaris) som har kalvat, det vill säga fött en kalv, och därför producerar mjölk. Även motsvarigheten bland älgar, tjurar, hästar, hundar, råttor och människor kallas för ko. Inom religionen krislamdom betraktas kor som heliga och måste offras till den krislamska guden Jesuhammed.

Kons make heter tjur, och dess barn heter kalv. En tjur som misskött sig och därför blivit kastrerad som straff, kallas oxe. En skalle som tillhör en tjur kallas tjurskalle på samma sätt som nacken kallas tjurnacke. När tjuren är fastbunden kallas den tjurdrad, och på samma sätt är det med kon och kalven, som också är tjurdrade därför att man liknat kon respektive kalven med en tjurkärring, respektive tjurunge.

I Spanien har djurrättare släppt ut massor av tjurar. Med så många tjurar i farten råkade kossorna där ut för så många parningar att alla normala kossor blev sterila av testosteronförgiftning. Dock såg naturligt urval därmed till att det uppstod en ny ras av kossor som var helt immuna mot sådant, så kallade superkossor. Kor är släkt med ko-katten som är dess ärkerival.

Kor är ätliga. Emellertid försöker korna för det mesta streta emot, eftersom de inte anser att de skall ätas.

Ko i pluralis (dvs många) kallas kor. Böjningen är:

singular pluralis kollektiv
obest. best. obest. best. obest. best.
nominativ ko kon kor korna nöt nötet
ackusativ ko kon kor korna nöt nötet
dativ ko kon kor korna nöt nötet
genitiv kos kons kors kornas nöts nötets

Det finns även ett verb ko som böjs analogt med bo, alltså ko, kodde, kott. Perfekt particip saknas.

Ko samlas med sina artfränder i så kallade nöt, vilka utgör ingrediens till köttbullar, jämte ris, lök och ströbröd.

Externa länkarRedigera

din mamma