Broom icon.png Städning av denna extremt stökiga artikel anmodas!
Gör en god gärning: stöka runt och förbättra!
(Hämningar och skrupler är otillåtna!)
Kebnekaise, inget för mjäkiga fjollträskare

Kebnekaise, på nysvenska Kebabnikaise, är en stor hög (även kallat "berg" i de södra delarna utan Berg), belägen någonstans därbortadäruppe i Sverige.

Högen, eller berget, tros ha sin härkomst från Norge därifrån det spatsera över till det mer hög-vänliga, eller berg-vänliga, Sverige. Kebabnikaise har varit ett stort och ouppnåeligt mål för många bestigare, fram för allt för hög- och bergsbestigare ända fram tills Lotto Engberg den 31 juli 1995 besteg högen (eller berget) för att meditera i lugn och ro efter sina skandalomsusande år. Detta är vad hon påstår själv, huruvida det stämmer vet ingen med säkerhet, dock finns obekräftade rykten från Aftonblaskan att så är fallet. (En till psyklopedin närstående källa bekräftar sanninghalten i detta). Tillgängligheten vid Kebnekaise är dock förhållandevis god då det finns en fjällstation utrustad med bastu, bar med fullständiga rättigheter, helikopterplatta och allt möjligt annat som underlättar.

HistoriaRedigera

Berget har en lång och stor historia. Namnet Kebnekaise kommer från gammelsvenskan och betyder: "Hög med människor som bildar en hög (berg) dit släppade av Gustav Vasa när han grundade Rånartjänst då massa demostranter döddades och som las på en hög som nästan är ett berg". Den teorin får stöd då man tror att Gustav Vasa åkte med kropparna från Stockholm mot platsen där Kebnekaise skulle bilddas på skidor. Vid Mora märkte han att han hade tappat flera kroppar så han fick åka tillbaka mot Stockholm. Sträckan där han tappade som flest kroppar har Rånartjänst bestämmt att man ska ha ett skidlopp som påminelse till de som trotsar Rånartjänst. Loppet är känt som Vasaloppet.

Kebnekaise var när det var som flest kroppar hela 1339 m.ö.h två meter över 1337. Det gillade dock inte Gustav III som beslöt att berget/högen skulle vara två meter kortare så att berget var 1337 och inte två meter högre. Då Gustav III ville visa sin bragd arrangerade man en stor masskerad till Gustav IIIs ära. Några adelsmän gillade inte att berget blivit två meter så man skött kungen. Folket kunde inte klara av att se ett berg som var 1337 meter högt så man sprängde bort en stor del med dynamit. Det var först tänkt att man skulle spränga hela berget men på grunda av PARTIETs höga skatter som gick till A-kassan hade man för lite pengar.

Fredrik Reinfeldt beslutade att Svergie skulle plattas till (Tillplattningen av Sverige 2007) tyckte Fredrik Reinfeldt att berget redan var så lågt beslutade han att det fick vara kvar och så kunde rånartjänst ha sin undelserättelsetjänst där.

Se ävenRedigera