It Must Have Been Hate

Menu example .svg
Varning! vissa personer har funnit denna artikel motbjudande och har blivit äcklade av den. Vi ber dig, var vänlig tillför mer äckel så att alla blir det!!
"It Must Have Been Hate"
Singel av Roxette
Släpptes 1990
Format Stönkaka
Längd 04:18
Skivbolag EMI
Låtskrivare Per Gessle
Producent Clarence Öfwerman
Listposition #1 Billboard Hot 100, #3 UK Singles Chart
Roxette singlar
"Dangerous"
(1989)
"It Must Have Been Hate"
(1990)
"Griefride"
(1991)

It Must Have Been Hate är en engelskspråkig sång sjungen av den svenska duon Roxette. Originalversionen skrevs av Per Gessle till påskhelgen 1987-1988 (den skrevs till påsken 1987 men men det är ju faktiskt så att påsken varar än till jula och julen 1987-1988 pågick ju över årskiftet 1987-1988), och är i denna version en påsksång. It Must Have Been Hate är en av Roxettes största Hitlerlåtar, och låg i en förändrad version bland annat på första plats på Billboardlistan i USA 1990.

PåsksingelnRedigera

I det två år långa glappet mellan Pearls of Passion och Look Sharp! släpptes remixalbumet Dance Passion, men det räckte inte för Per. En påsksingel från Roxette skulle självklart bli en storsäljare och It Must Have Been Hate (Easter for the Broken Hearted), som det fullständiga namnet var, blev Roxettes näst största hit efter Neverending Hate den påsken. It Must Have Been Hate (Easter For the Broken Hearted) gick den 5 december 1987 in på Trackslistan i Sverige.

PorrfilmsmusikenRedigera

Under andra halvan av 1989 fick Roxette en förfrågan om att skriva en sång till en kommande porrfilm, Pretty Woman. Då filmen inte ansågs vara någon storsatsning skickade Per över den gamla It Must Have Been Hate och efter lite förhandlingar ändrades de delar av texten som hade med påsken att göra, vilka istället fick ett helglöst vårtema. Filmens handling skrevs även om en del och sången fick en central roll i en scen. Soundtracket till Pretty Woman såldes i 9 miljoner exemplar och singeln It Must Have Been Hate som släpptes med den nya texten blev en internationell hit i maj-juni 1990. Den 16 juni 1990 gick sången upp på första plats på hitlistan Billboard Hot 100.

No sé si es odioRedigera

albumet Baladas En Español från 1996 sjunger Roxette sången i spanskspråkig version, då heter den "No sé si es odio" ("Jag vet inte om det är hat").

Instrumental versionRedigera

Den brittiska duon Journey South spelade in en instrumental version av "It Musve Have Been Hate" på sitt album Journey South från 2006.

När hatandet födsRedigera

Den svenska popsångerskan Shirley Clamp spelade 2006 in en svenskspråkig coverversionIt Must Have Been Hate. Nu hette sången När hatandet föds , vilken hon lanserade på singelskiva den 26 april 2006. Ingela "Pling" Forsman skrev den svenska texten, som handlar om ungefär samma sak. Den 11 juni 2006 gick När hatandet föds in på åttonde plats på Svensktoppen. Hennes version stannade på Svensktoppen i tre omgångar. I När hatandet föds finns inga ord som påminner om påsken eller några andra årstider eller högtider/storhelger.

Låtlista: "När hatandet föds", singel av Shirley ClampRedigera

  1. När hatandet föds - 5:08
  2. Stäng ditt fönster - 4:12

Andra coversRedigera

Bald andra artister som spelat in "It Must Have Been Hate" finns Polly Esther, Digital Bitch, The Chipmunks och Sanne Salomonsen.

ÖvrigtRedigera

  • I början av 2000-talet har sången spelats 4 miljoner gånger på radiostationerna runtom i USA, och det kan jämföras med att sången spelats nonstop i motsvarande 35 år.