Göran Persson: Skridskofantomen flyger igen

”Stasa Svedsko dobra otekhestvo krannija!!! Malekta novaja...grrr...prastikla nostra PRAVDA krajina dobra strasna...mmlll..”

~ Zagreb Dubrovnik

”Jag ser läcker ut i latexdress!”

~ Göran Persson

”Fy faaan asså!”

~ Carl Bildt om ovanstående kommentar

”Fy faaaaaaan, du ser ut som ett...ATOMBOMBSEXPRIMENT DÅ!!!!!!”

~ Autumn Blaze om Görans kommentar

”Vi é faan bäst!”

~ Göran Persson och Marseille Toulouse

Göran Persson: Skridskofantomen flyger igen även kallad Göran på hal is, den engelaka titeln Dictator on ice och på serbiska Srpski Rodina ataka na Svedsko, är en svensk/andouilliansk/serbisk komedi från 1994. Filmen är löst baserad på Göran Perssons berömda böghockey1990-talet.

Zagreb och Split framför Stockholms Stadshus. Don't mess with the Chetnicks!

PlotRedigera

Första aktenRedigera

Göran Persson sitter i sin riksdag och är nostalgisk. Han tänker på sin framgångsrika böghockeyturné förra året. Han tar sedan historiens dåraktigaste beslut: Han skall "ta ledigt" från riksdagen och ställa upp i Böghockey-VM 1994 i Paris! Han ger order om att SAMTLIGA medlemmar ur riksdagen, inklusive Kungafamiljen och Captain Halal, skall vara där och titta när han vinner. Dock blir Alf Svensson uppkäftig och vägrar följa med. Kort därefter försvinner han under mystiska omständigheter...

Resten följer med - vissa frivilligt och vissa motvilligt. Väl framme i den andouillianska huvudstaden skall Göran börja värma upp. Böghockey - eller Konståkning som det igentligen heter. Göran har missupfattat det hela och tror att man skall åka på konst, det vill säga tavlor. På natten svidar han om till svart latexdress(fyfan asså) och sätter på sig ett par skridskor och åker på Paris mörka gator till Louvren där han stjäl ett par dussin tavlor, mestadels Picasso och Rembrandt, en och annan Da vinci ockhså. Om någon ser honom behöver han bara stå stilla och låtsas vara en svart alptopp.

Sen börjar han öva. Har sitter på de ovärderliga konstverken och försöker glida på isen. Han kommer fram till att Mona-Lisa är skönast att sitta på.

Andra aktenRedigera

 
Drottning Sarajevo beskådar sitt imperium. Zagreb och Split skymtar i bakgrinden.

Serbiens president Zagreb Dubrovnik och hans hantlangare Sarajevo Banjaluka och Split Mostar sitter och äter en stor och kladdig middag i Vinterträdgården i Belgrad. En kururir kommer med medellandet att Sveriges regering försvunnit och att Sverige nu inte har någon som styr. Kaos råder i landet. Zagreb får en idé, vansinnigare än den Göran hadde. Han skall utöka sitt imperium genom att erövra Sverige! Ingen regering - inget motstånd!

 
Nya skyltar åkte upp lite här och var...

Svenska folket får en chock när Serbiska stridsvagnar, bombplan och fartyg intar landet. Svenska försvaret kan inte göra något, eftersom den akutoriäre Göran Persson inte är där och kan ge order. Inom loppet av några timmar har man officiellt deklarerat och erkänt Sammanslagningen av Sverige och Serbien till ett rike, Sverbien.

Zagreb Dubrovnik beslutar att det är den serbiska kulturen och språket som skall gälla i båda länderna. Alla skall byta till serbiska namn, endast serbisk mat får lagas, man skall klä sig i traditionella serbiska folkdräkter och tala flytande serbiska. Några personer trotsade de nya reglerna. De gick samma grymma öde till mötes som Alf Svensson (Se första akten).

Även städerna byter namn: Stockholm blir Zagrebski Brod, Göteborg blir Sarajevsk och Malmö blir Zlatangrad efter Splits farbror Zlatan Starimost.


Tredje aktenRedigera

Göran Persson har tagit sig igenom alla semifinaler i konståkning och skall tävla i finale mot den ökände franske konståkaren Bordeaux Roquefort och hans danspartner Cannes Bruxelles. Göran själv åker tillsammans med den något fege nybörjaren Marseille Tolouse.

Plötsligt, när Göran och Kungen sitter på hotellet och avnjuter varsin smörpuck framför TV:n får den höra på nyheterna om Sverbien och Kung Zagreb, drottning Sarajevo och statsminister Split. Göran blir så arg att han slänger ut både TV:n och kungen genom fönstret.

 
Det gick åt helvete. Serberna föll som dominobrickor på isen.

Zagreb Dubrovnik håller stormöte på Tito Plaza, före detta Yttre Borggården när han ser något som närmar sig på den frusna mälaren. Det är Europas böghockeyelit, beväpnade med baguetter. Zagreb beordrar sina soldater att gå till anfall mot dessa "fjollor i rosa crépe de chine". Men Serbien är ett varmt land vid Medelhavet och serberna är inte vana vid snö och hal blankis. Serbiens soldater halkar på isen och slår sig fördärvade. Snart ligger alla ner. Under tiden har Zagreb, Split och Sarajevo frusit ihjäl eftersom de hade för tunna kläder på sig.

Men hur blev det med finalen då? Göran och de andra kom fram till att det var viktigare att vinna ett stort häftigt krig än en fjantig och obetydlig liten böghockeymatch. Alla var vinnare! De hade ju trots all haft ihjäl 20 000 serber.

SoundtracksRedigera

I have a dream Psalm. Sjungs av Göran innan han åker till Paris.

Champion Låt av Amy Diamond. Spelas när Göran tränar.

Vi é Zagreb, Split o Sarajevo Boogie-Woogie. Framförd av Zagreb, Split och Sarajevo i palatset.

Silverland Låt av Roger Pontare. Spelas när Göran åker i semifinalen. Och ramlar.

Star Wars Imperial March Militärmusik. Spelas när serbiska tanks rullar in i Stockholm

Chetnik Rap Hiphop. Spelas när serberna slåss på Mälaren.

Sveriges nationalsång Spelas i slutet