Det våras för tomteblossen

Det våras för tomteblossen (finsk titel: Kaunis tyttöt Rovaniemen markkinoille), är en finländsk långfilm från 2002, regisserad av Reino Helismaa.

Filmen har fått kritik för att uppmuntra folk att jävlas, och därför så sågs filmen "bara" av 42 miljoner människor i Finland.

HandlingRedigera

I ett fjärran krigshärjat land finns två dabbiga krigsflyktingar; Mette-Marit Oldsburg och Borat Sagdiev, som tjuvkopplar en AutoPutin och beger sig iväg mot friheten. Väl framme i Fristaden går det till så att de "tags om hand" utav sannfinländaren Antti, nynazisten Jarmo och Ku Klux Klan-medlemmen Jari. Dock lyckas de "fixa" sig fria och rusar iväg längs Mannerheimvägen. De blir plötsligt stoppade av Anneli Jääteenmäki som är ute och säljer tomtebloss. -"Köp ett tomtebloss, det kostar bara 376 euro" säger hon. -"Nein mein Herr, vi tänker inte hassa bort alla våra pengar på värdelöst skräp" säger Mette-Marit. -"Ni hörde vad hon sade" säger Borat "lämna oss ifred, feta poligubbe". Nu blev Jääteenmäki så rosenrasande att hon skrek -"Jag skall fanimej jaga er tills ni köper ett tomtebloss! Jag skall jaga er till världens ände och knuffa er över kanten!!!" Borat och Mette-Marit hoppar kvickt in i sin AutoPutin och kör iväg. Anneli Jääteenmäki sätter sig på sin Harley Davidson och följer efter. De åker i 230 km/h genom Helsingfors och ned mot vattnet. Bilen kör upp på en ramp och skuttar över vattnet och åker in genom väggen till Sveaborgs fästning. Bilen stannar i ett rum där självaste Drottningen och Kungen sitter och äter brownies med kalvfond. Mette-Marit spricker upp i ett glatt léende och säger -"Men heeej! Snorkfröken!" Den Gode Pentti far upp, knyter näven och ger Mette-Marit en smocka så underkäken hamnar i blindtarmen. -"Du ger faaan i att kalla Muminmamma för Snorkfröken" ryter han. Borat kan icke motstå frestelsen att fråga om han kan få smaka lite Sockerfri sockerdrika. Han får svaret att det bara finns apelsinjuice, vilket gör att han börjar gråta. Under tiden har Anneli Jääteenmäki mutat till sig en amfibiebil från Finska Armén och är på väg mot Sveaborg. De två hjältarna flyr ut på baksidan fästningen där de träffar Tove Janssons ängel som är på utflykt. De få varsin autograf av henne. Jääteenmäki har kommit upp på land och tänder ett tomtebloss! Mette-Marit, Borat, Tarja och Pentti hoppar upp i famnen på Tove Jansson och de flyger iväg. Jääteenmäki blir kvar på ön med det tända tomteblosset som exploderar och spränger Sveaborg fästning i luften! Jansson sätter ner våra hjältar på marken i Gardesstaden och plötsligt får de jobb som glaskrossare respektive tallrikskastare på Rasvainen Kahvio. Men vad hände då med Antti, Jarmo och Jari? Jo, de begick kollektiv självmord när de upptäckte att Borat trampat på deras hamster som bara blev mos.

Slutet gott, krutet gott!

RollistaRedigera

 • Borat - Antti Reini
 • Mette-Marit - Maria Heiskanen
 • Antti - Vladimir Putin
 • Jarmo - Fidel Castro
 • Jari - Will Smith
 • Anneli - Anja Halonen
 • Tarja - Martti Ahtisaari
 • Pentti - Sauli Niinistö
 • Tove - Matt Groening

Musik i filmenRedigera

 • Näkemiin, Sotavalta
Typ: Snäll polka
Text: Jean Sibelius
Musik: Elvis Presley
Längd: 18 minuter
Framförd av Borat och Mette-Marit när de flyr kriget i sin AutoPutin.
 • Tilanteemme on paljon parempi
Typ: Elak polka
Text och musik: Lauri Ylönen
Längd: 1,5 minuter
Framförd av Borat och Mette-Marit när de anlänt Helsingfors.
 • Suomi on paras maa Euroopassä
Typ: Nationalistisk smörja
Text: Sergej Michalkov
Musik:Lordi
Längd: 0,59 minuter
Framförd av Antti, Jarmo och Jari när de håller Borat och Mette-Marit fången.
 • Sprakastikkan polkka
Typ: Salt tango
Text: Matti Jurva
Musik: Johan-Ludvig Runeberg
Längd: 15 minuter
Framförd av Anneli Jääteenmäki när hon säljer tomtebloss.
 • Ó Pizza Piccolo, ó Frutti di Mare
Typ: Blodig militärmarsch
Text och musik: Bianca Wahlgren
Längd: 23 minuter
Spelas som bakgrundsmusik till biljakten.
 • Pelkästään apelsiinijuoma
Typ: Religiös psalm
Text och musik: Lordi
Längd: 17 minuter
Fraförd av Pentti Aarajärvi när Borat ville ha sockerdrikka.
 • Vanha pääministeri tule
Typ: Hårdrock
Text: Wolfgang Amadeus Mozart
Musik: Ludvig van Beethoven
Längd: 13 minuter
Framförd av Anneli Jääteenmäki i amfibien.
 • Minä pelastaa teitä
Typ: Soft slangpolka
Text: Viktor Radugin
Musik: Michail Glinka
Längd: 3 minuter
Framförd av Tove Jansson när de lämnar ön.
 • Dunder och brak
Typ: Gasglad vals
Text: Carola Häggquist
Musik: Viljo Vesterinen
Längd: 0,3 minuter
Bakgrundsmusik när Seaborg fästning sprängs i luften.
 • Hamsterin marssi
Typ: Soft heavy metal
Text: Paavo Cajander
Musik: Ami Diamond
Längd: 14 minuter
Spelas som begravningsmarsch på hamsterns begravinig.

Svenska Folkpartiet har klagat på att bara en sång var på svenska, dessutom bra tre sekunder lång. Sannfinnländarna däremot klagar på att den längsta sången (på 23 minuter) är på italienska. Svenska Folkpartiet svarade att finska och italienska är samma språk!

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.