"Det var en gång en flicka och en pojke, med stora drömmar och stor optimism. Men, sådant fick inte plats i deras liv, för att de var från Borås." Så lyder en sägen om Borås, Sveriges grå håla, skapad av de folkilskna boråsarna själva i syfte att skrämma bort människor.

Någonstans öster om Göteborg ligger en bortglömd svennehåla kallad Boeråsen, Burus, och Horås av invånarna själva. 'Ah", tänker du, "där har jag passerat igenom när jag skulle till Göteborg". Och det är helt rätt. I "Borås" är det coolaste som kan hända att man sätter sig på 100-bussen till Göteborg.

Bouncywikilogo.gif
För tråkiga personer utan kosmisk smak, har de humorlösa åsnorna på Wikipedia en artikel om Borås.

GeografiRedigera

Namnet till trots så är Borås inte beläget på någon ås. Snarare kan Borås "Stad" liknas vid en askgrå stjärtskåra i vilken all Sveriges nederbörd samlas. Borås har sju stadsdelar där ingen vill bo.

Orrmalm

På Orrmalm bor medelsvenssons i hyresrätter. Deprimerade medelsvenssons i deprimerande hyresrätter. Lite längre upp på sänkans kant finner man Bergdalen, vars villalevande invånare tycker att deras del av sänkan är fin nog att vara en separat stadsdel. Det är den inte. De är också deprimerade. Ibland kan man höra skriken från publiken på Borås Arena när fotbollsspelarna i Elfsborg filmar.

Balleland

Inte så ballt som det låter. Balleland är en stadsdel vars yta är till 92 % täckt av köpcenter. De sista 8 % tillhör Hans Einar Sprattelvattens ägor. Eftersom han vägrar trilla av pin så har köpcentret byggts runt hans skjul. Om man tar rulltrappan upp till Partaj för att köpa braj, tjack och elefantdildos kan man se han stå där nere på sin plätt och hytta med näven, inklämd mellan Balleland Köpcentrum och djurparkens elefantinhägnad.

Till Balleland tar boråsarna sin tillflykt för att slippa undan regnet. Folk vallfärdar från hela Sverige för att "tappa bort" ungarna på Lekborgen, köpa billiga baconsnacks på Galne Gunnar, och syndshoppa barntillverkade lågprispumps på Din Sko.

Norrby

Stadens tröttaste stadsdel. Har sitt eget universitetssjukhus, offentlig swimmingpool, Max Hamburgerrestaurang, och Starbucks. Ligger ett stenkast från centrums shoppingstråk. Och tågstationen, så att det är lätt att dra med kort varsel.

Lugnet

En gräddhylla för de som har råd. Eftersom lägenhetspriserna har gått upp med 36741,2 % sedan år 1924 är det naturligt att bara panschiar bor här. Och att det är lugnt.

Trandared

Borås avfart. När man känner för att ta "den sceniska vägen" och titta på lite deprimerande grå hus istället för att ta motorvägen därifrån så fort som möjligt, som en normalt funtad människa. Har bara ett pokéstop.

Tullen

Den långa vägen när man ska till Göteborg. Skrönor säger att folk bor här.

Kristineberg

Åk inte hit. Annars dödar Squid Game Dockan dig.

KlimatRedigera

Medeltemperatur: Typ 4+ hela tiden.

Nederbörd: Ja.

"Kläder efter väder" har aldrig varit en paroll som gått hem i denna permanent fuktskadade håla. En teori lyder att boråsare avskyr småprat för att de har samma väder 24/7. Det enda positiva med boråsvädret är att ingen har sett en boråsare gråta.

Ett varningens ord: Bjud aldrig ut en Boråsare till en plats där det riskerar att bli högtryck! Vid minsta tecken på solsken sliter då av sig kläderna och dansar macarena. Såvida inte detta är din intention, förstås. (Märk väl, att Borås också kallas för Horås.)

Boråsvädret genom årstiderna

Vår: Regn och kyla och snö som om Gud hade en jobbig dag

Sommar: Inte sommarväder iallafall, regn och moln och särskilt vid midsommar då monsunregnet börjar

Höst: Regnar som fan och blåser nästan iväg allas cancer

Vinter: Snö, slask och -6 utom på julafton, då det är 24+ och regnar

HistoriaRedigera

Borås grundades år 430 e.kr. när det kringresande knallefolket kollapsade av utmattning på ett lerfält efter en lång dag av att ha krängt sopor. När klockan närmade sig åtta på kvällen tilltog det berömda boråsregnet och drog med sig knallarna ner i sänkan som skulle komma att bli Borås. Eftersom de inge kunde ta sig upp igen etablerade de ett litet torg och byggde kojor av varorna de hade med sig.

Borås har aldrig varit känt för sin imponeande arkitektur. För den är obefintlig. Även om de tidigaste kojorna skulle ha haft ett stort kulturellt värde för dagens antropologer (människonördar) så finns inget bevarat. År 1177 gick en knalleunge ut och tjuvrökte. Han fimpade hastigt på den enda torra fläcken i hela Borås och orsakade en mordbrand som också kallas för det fjärde massutdöendet.

År 1337 var det dags igen. Byn Borås hade precis återhämtat sig från år av inavel när någon tjomme tappade sin mobiltelefon i asfalten när han tankade sin Saab och hela byn, byggd av fnöske, tog eld.

År 1390 stod Borås i ljusa låga. De söta små husen byggda av tandpetare knastrade i snålblåsten och Boråsarna, som bara var glada att få lite värme i sina liv, samlades för att grilla marshmallows och sjunga kumbaya. Lyckan blev förstås inte långvarig, eftersom himlen öppnade sig och släckte branden. De sista två husen från den här tiden finns idag att beskåda i Ramnaparken som ett monument över den enda gång boråsarna fick känna en strimma av hopp om att kunna känna känslor.

Borås återuppbyggdes av grus och tjära som blev över från bygget av motorvägen. År 1420 fattade en boråsare spontant eld och alla hus smälte ner till grunden. Man beslöt att inte titta en given häst i munnen och lät dessa nya osläta vägar ligga kvar, och byggde nya hus av trä ovanpå sina kompisars lik. Ett tag efter det gick staden under öknamnet "Brännås" i folkmun, men eftersom det alltid regnar i Borås fattade ingen vad folk menade, och folk slutade snart att orka förklara.

Borås stod i fören för den industriella revolutionen redan år 1467, då man byggde stadens första förfulande industriskorsten. Akumulatortanken var näst. Den stora cigarettliknande byggnaden gör biogas av djuren på Borås Djurpark när de har slutat att vara gulliga.

År 1583 brann Borås ner till grunden för fjärde gången. Trots att det regnade från brandens start gjorde ångorna från ån Viskan att det fortsatte brinna tills det bara var kol kvar av alla hus. Samma år kom en lag som sade att man bara får lov att konstruera med grå betongblock. Denna lag har gett Borås den karaktäristiska look som staden är känd för till dags dato.

År 1890 firade man Borås självständighetsdag genom att pumpa ut festligt färgade restkemikalier i gölen Viskan, idag känd som Viskan. Detta "vattendrag" som ringlar sig fram mellan varje hus i Borås centrala del är i själva verket bestående av avlagringar av tvålrester, billack, och slaktavfall från Gässlösa. Trots att dumpning förbjöds i 2012 till boråsarnas stora besvikelse är det fortfarande förenat med livsfara att bada i Viskan utan skyddsutrustning. Varje vår vid nollningen kan man se skojfriska fattiga studenter våga sig på ett svanhopp i jakt på bättre begagnade tjock-TV-apparater, kundvagnar från Ica City, och sönderfrätta benknotor från Bandidosoffer.