Alkohol är en samling kemiska föreningar, vilka allihop är vådliga att dricka av varierande orsaker. Alla alkoholer består av kolväten CxHy (kol och väte, hoppsan!) plus hydroxyl OH (syre och väte). Den minst vådliga alkoholen att dricka heter etylalkohol med formeln C2H5OH, eller rent ut sagt sprit, supa, pilleknarkare i folkmun. En annan ganska ovådlig alkohol heter glycerol, eller glycerin, C3H5(OH)3, som mest smakar sött och kan stoppas i mat så att man blir fet. Betydligt värre är det att dricka metanol CH3OH, varav man blir blind, och än värre glykol C2H4(OH)2 varav man får dödliga leverskador. Alkoholer skall i allmänhet inte drickas, och om man dricker dem skall man bara dricka rätt sort och litet grand.

EtylalkoholRedigera

Etylalkohol C2H5OH är den roligaste alkoholen, om man dricker litet grand, blir man glad, klok och vacker, exempelvis som i visan:

när jag blir fuller, så blir jag glad,
när jag blir glad, blir jag vacker,
då går jag runt i vår lilla stad,
emellan hus och baracker,
då jag sparkar alla träd omkull,
det gör jag alltid när jag är full ...
och vackeer!

Men vid alltför hög dos av etylalkohol somnar man, varför all eventuell gladhet, klokhet och vackerhet går förlorad i ett töcken av minnesförlust. Därför kan ett överdrivet bruk av etylalkohol sägas vara ett "kastande av pärlor för svinen", enligt ett gammalt romerskt talesätt (Margaritas ante porcos).

Olämpliga saker att göra efter intagande av etylalkoholRedigera

FordonstrafikRedigera

Det finns ett stort antal saker man inte skall göra efter att ha druckit etylalkohol, mest notabelt skall man inte köra bil. När man kör bil med etylalkohol i kroppen, så utvecklar kroppen en slags magnetism som interagerar med plåten i bilen, varvid bilen attraherar trafikpoliser och nykterhetskontroller. Dessa tar ut rejäla böter eller fixar så att man får sitta några månader i fängelse. Denna sorts magnetism gör också bilen mer eller mindre ostyrbar, så att den på något magiskt sätt attraherar refuger eller diken, så att man kolliderar med dessa, trots den ökande klokhetsgrad som etylalkoholen naturligen medför. I värsta fall kan denna magnetism börja attrahera andra bilar eller gångtrafikanter, varvid konsekvenserna kan bli så hemska så hemska, att det törs jag knappt nämna!

Hädelsen i Uppsala 2010Redigera

En händelse hände i Uppsala 2010. En full bilist skrek JÄVLA GUD! Hen blev senare lynchad.

Fylledjur och såntRedigera

Bananflugor sägs bli fulla vid samma promillehalter som människor. Detta trots att hjärnbarken sägs vara den del av människohjärnan som blir full vid lägst promillehalt och bananflugor inte har någon hjärnbark. Så inte ens djävulen vet vad som pågår.

Se ävenRedigera