Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Sniffing

Sniffing är en sport som går ut på att blåsa ut ackord med näsan.

Innehåll

Sniffingens historiaRedigera

Sniffingen uppkom år 1762 då George von Sniff kom på den geniala idén att blåsa ut hastigt med näsan som en mus och kalla det för sniffing. Att blåsa in med näsan kallas ju att sniffa. George förde idén vidare och den blev ett år senare en populär sport bland ungdomar. Först använde man sig av sniffingen genom att bara blåsa ut hur man ville. Senare tillkom ackorden. Sniffingen utvecklades med åren och nu tävlar man även i sporten.

AckordRedigera

De ackord som existerar inom sniffing är e, B, G, D, A och E. Man kan böja dessa ackord på olika sätt, till exempel B# (Biss) och D# (Diss).

Sniffingens stjärnor genom tidernaRedigera

De mest kända sniffarna är George von Sniff från Nordamerika, Por Jeuvele (även känd som "den pengagalna djävulen") från Frankrike och Bessenwoster från Tyskland. Och den kanske mest kända nutida sniffaren av de alla, Flaun Klinschesch från Österrike.

Nutida sniffingRedigera

Sniffingen idag innebär ungefär detsamma som förr, men vissa utvecklingar har skett. Man har större tävlingar i sporten nu som Olympiska spel och Världsmästerskap. 2004 skedde ett mirakel inom sniffingen. George von Sniffs barnbarns barnbarns barn deltog i ett VM i Lettland och förlorade finalen. Detta krossade många trogna sniffingfans hjärta. Det som hände var att han sniffade ett C# som ett C.