Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

.

· En punkt är ett litet ställe som markeras med en rund fläck som till höger. De flesta varelser kan inte stå på en punkt, eftersom de hamnar med ena benet framför till höger, andra benet framför till vänster, tredje benet bakom till vänster, ... o.s.v. till det N:te benet, där N är bestämt av djurarten. Bakterier anses vara experter på punktformighet, vilket anses vara en bärande anledning till att de dominerar Jorden och regerar som skapelsens krona.

Kända punkterRedigera

Den matematisk punkten kännetecknas av att den fullständigt kan beskrivas med ett fåtal siffror. Den används ofta i mycket omständiga beräkningar och är mycket populär hos dammiga stofiler på Universitet över hela världen.

Den vanliga textpunkten "." kännetecknas av att den är liten, rund och ofta viktlös. Den förekommer ymnigt i skrifter av olika slag, t.ex. i bloggar och på Facebook, där skrivaren ibland använder tre på varandra följande punkter "..." för att understryka att det just är punkt som avses. Textpunkten används ofta av personer som tror att de just har skrivit något intressant.

mittpunkten avser själva mitten av något föremål, eller i sociala sammanhang mitten av en väldigt populär person som alla tittar på. Hos människor sitter den fysiska mittpunkten ofta i navelhöjd, men kan emellanåt, beroende på fettdistribution sitta lägre ner eller högre upp. Jordens mittpunkt befinner sig däremot alltid ganska långt ner under marken. Ingen har sett den, men forskarna är ganska säkra på att den finns.

G-punkt är en omtvistad punkt, vars ursprung är osäkert, men är sannolikt påhittad av en sommarvikarie på Aftonbladet.

Kontrapunkt har använts av musikanter sedan medeltiden, oklart varför.