Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Pianist

Pianist är en människa som lider av ett tvångsmässigt behov av att trycka ner svarta och vita tangenter som ger ljud ifrån sig.

Pianisten med sina fingrar
tangenterna betingar,
skakar fram så hemska läten,
att alla lämnar sina säten.

Innehåll

EtymologiRedigera

Eftersom pianisten till vanvett irriterar sin omgivning brukar folk på höravstånd ofta be pianisten att ta det piano. Därav namnet.

BakgrundRedigera

Piano är ett slags musikinstrument, med vilken man kan åstankomma klingande ljud, även flera på en gång. Pianot utvecklades från början som terapimanick för ungdomar som hela tiden dvs ideligen knäpper med fingrarna, eller ännu värre, trummar på bordet med dem.

Detta åstadkom ett olidligt oväsen i skolsalar od samlingsplatser för ungdomar. Det enda sättet att kunna kontrollera detta var att försöka sysselsätta dessa outhärdiga typer med nåt som dels skulle spara på bordskivorna, som det tidigare var ont om, dels för att få det tyst i rummet. Härav kommer det välkända uttrycket:"Tyst i klassen!! (skjut pianisten, för fan)".

 
Pianister får alltid ett kompulsorisk anfall att börja spela vid syn av öppen klaviatur. Lägg märke till de vita tangenternas stora antal. De svarta ser ut som lakrits, faktiskt. Pga krav fråm JämO har det inletts ett projekt att få de svartas andel ökat till hälften.

Tyvärr var det någon idiot, som ganska snart kom på den tvivelaktiga idén att sätta strängar i pianot. Sen dess har det varit ett herrans oväsen i sk konsertsalar o liknande pianoförsedda lokaler världen runt. Det hade redan tidigare funnits sk cembalon och flyglar som var instrument för musiken, men detta har absolut inget med ovannämda fenomen att göra. Organister nekade till all vetskap om pianism de med. Deras huvudintresse var ju organismen, konsten om människans organ och dess musikaliska tolkning. Pianism ansågs vara högst oorganistiskt. De kunde inte ens tangera vid tanken om att bli jämställda med pianister.

Pianistens känneteckenRedigera

Tidiga symptomRedigera

 
Pianism kan orsaka hormonrubbningar hos kvinnor med svallningar och svår svettning som följd. Drabbade får då ett behov att ta av sig alla sina kläder

De bästa kännetecken för pianismen är krökt rygg, sittande inomhus och trummande med fingrar även när det inte finns klaviatur tillgängligt. Som pianist är man ganska benägen att sitta hela tiden inomhus, för de flesta pianon finns placerade just där. Sk utepianon uppfanns ngt senare av utkastade pianister.

De största lokalerna kallas officiellt konsertsalar, men detta är bara vilseledande missuppfattning. Dessa är bara kamouflerade ställen där pianisten kan utöva sin sjukdom under närvaro av kontrollanter o befintlig vårdpersonal.

De flesta pianister utvecklar sin sjukdom ganska tidigt genom att i stället för att pyssla med tex marmorkulor börja fingra på pianots tangenter hemma förutsatt att det finns ett piano där. Vissa pianister blev kända även internationellt, några av dem även för annat med än själva pianismen. Normala ungdomar spelar fotboll o andra liknande socialt stimulerande gruppspel med tillhörande slagsmål o andra bihängande mycket stimulerande aktiviteter, såsom kommunikation med andra med medhavda baseballklubbor. Men om det finns någon på plan som aldrig träffar bollen kan det vara fråga om en potentiell pianist, vilket hela tiden observeras av en specialagent med visselpipa, så han kan larma CIAO (Central Intelligence of Antipianist Organisations) med sina gula o röda kort.

 
Ett piano med runda kanter som används i dårhus så patienterna kan spela springande omkring det.

Hur blir man pianistRedigera

Denna fråga kan enklast besvaras med att ta en titt på statistiken om medelklassens levnadstandard. Redan för ett par hundra år sedan uppfanns de sk tvärpianot, som var betydligt billigare att tillverka och tog avsevärt mindre plats i vardagsrummet eller dito hos den medelmåttligt förmögne medelklassfamiljen. I och med detta kunde alla gossebarn o även tjejer som led av behovet att befingra diverse föremål avledas från denna socialt negativa begär till att bli pianister. I kyrkliga sammanhang användes orglar på liknande sätt för att förhindra de puberterande körgossarna från att alltför flitigt fingra på sina könsorgan - därav den besläktade benämningen organist.


Kända pianisterRedigera

  • Olli Mustonen reser ständigt runt i världen på flykt undan den internationella antipianistorganisationen CIAO . Ollis far var professor i musikvetenskap och misstänks för goda skäl vara en av orsakerna till sin sons pianism.
  • Vladimir Ashkenazy tjuvsmög på en båt i Sovjetunionen och hoppade av vid Island. Han simmade i land och välkomnades av politiska skäl trots att han uppgav sig vara pianist. Senare besökte han sitt forna hemland då allt var förlåtet och lokala myndigheter hade tillräckligt med inhemska hemska pianister att syssla med.
  • Franz Liszt var den som var främsta orsaken till att pianismen spred sig överallt i världen. Detta för att han under en turné som varade i åtta år hemsökte de flesta länderna i Europa och smittade otroligt många oskyldiga ungdomar med sin pianism.
  • Lang Lang är ett praktexempel på nutidens värsta pianister. Dessa har blivit ofta iakttagna i flera konsertsalar och offentliga tillställningar. Detta visar hur oerhört arroganta dessa pianister kan vara trots jakten på dem .

SlutsatsRedigera

Trots att kineserna uppfunnit det mesta i världen var pianismen en importerad vara hos dem. Nuförtiden sprider sig pianismen i Kina otroligt fort, och européerna kan knappast behålla sin ökanda position som världens ledande pianister väldigt länge. Amerikanerna är inte ett dugg sämre, fast bland dem är även organismen ett stort problem, speciellt mikro-organismen, som orsakar beroende av datoriserade elektriska enheter.