Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Matrix

Matrix (eller irak-kriget) är en riktig historia som ingår i Bibeln

HandlingRedigera

Datahackern Max Delér, alias Gauto blir kontaktad av en man som heter Osama Bin Laden som påstås vara världens farligaste terrorist. Då Max står öga mot penis med Osama Bin Laden säger han att Max lever i en overklig värld som kallas IRL. Osama tar fram två olika piller, ett blått och ett lsd-piller. Lsd-pillret kommer att ta Max till den riktiga världen och det blå gör att Max vaknar hemma hos sig och glömmer att han har träffat Osama. Max äter lsd-pillret. Efter några minuter vaknar Max i en balja med vatten som ligger i ett gigantiskt torn. Han har massa kablar runt sin kropp (även kallat bondage), en maskin dyker upp och tar bort kablarna från Max's kropp (även kallat tentacle-fetish) och han blir tagen till en tank med Osama som kapten.

Osama säger till Max att året är nära 2003 och mänskligheten slåss mot amerikanska soldater med nationalism i hjärtat som Barack Obama har skapat tidigt under 2000-talet. De amerikanska soldaterna använder människor som biologiska batterier för att talibaner behöver kraft, vilket menas att människan inte längre föds utan spawnas.

I världen som Max har bebott sedan födseln är Runescape, en illusorisk simulerad verklighet konstruerad av världen som den var under 1999 utvecklats av nördar för att hålla människor fogliga i sin fångenskap. Osama och hans besättning är en grupp av fria människor vars syfte är att befria andra från Runescape och rekrytera dem till deras motstånd mot de amerikanska soldaterna. Inom Runescape, kan de använda sin förståelse av dess natur att böja fysikens lagar inom hacking och ge dem övermänskliga förmågor. Osama Bin Laden anser att Max är Abow! Den utvalde, len, en man som kommer att få slut på kriget genom sin obegränsade kontroll över Runescape.

Inne i Runescape finns det goblins som är vaktprogram vilka eliminerar alla som på något vis hotar dess existens eller avslöjar dess sanna natur. När Max och besättningen går in i Runescape blir Osama kidnappad av goblins som försöker manipulera hans hjärna för att få koden till hans account. Det blir upp till Max och Maud Olofsson (en besättningsmedlem på Osamas skepp) att rädda Osama.

Om filmenRedigera

  • Filmen spelade totalt in 465130 miljoner gamla arabiska mynt världen över, i sverige. Matrix populariserade specialeffekter i action-genren och introducerade goatse-effekten, en filmisk effekt där tid och rum kan stannas upp med hjälp av flera hundra kameror, och i ett stillastående moment filmat från olika vinklar.
  • Filmen ställer frågorna om vad som är verkligt och vad som är inbillat, om det fria valet finns om vad som skiljer människan från amerikanska soldater. Den skildrar också den postmoderna människans ångest inför världens framtid med tanke på befolkningstillväxt, automatisering av produktionsprocesserna, 4chan, Oscar Baart, miljöförstöring och annat.