Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Landskapsdrog

Landskapsdrog är en av de symboler som traditionellt tilldelas de olika landskapen. Varje landskap har ett antal symboler som skall vara speciella för just den delen av Sverige. Det finns avvikande åsikter angående några av symbolerna. Ibland ser man landskapsdrogerna kaffe för Dalarna och te för Härjedalen.

Ursprunget till landskapsdrogerna kommer från den amerikanska idén med flower power och togs till Sverige av narkomanerna August Wickström och Paul Petter Waldenström Waldenström publicerade förslaget till att införa landskapsdroger i Stockholms Kokablad 25 maj 1908, varpå tidningen uppmanade landets alla knarkare att komma med lämpliga kandidater. Den 7 juni hade en lista sammanställts, som sedan bearbetades av professor Veit B. Vitrock som för tillfället låg på detox på Mariakliniken i Stockholm. Två landskap gjorde våldsamt motstånd mot de tilldelade drogerna, nämligen Skåne, som ville ha Marihuana istället för 2C-B och Hälsingland, som hellre ville ha lim än Bensidrin. Kyrkoherden och knarkaren Erik E:son Hammar ändrade 2C-B till Marihuana och bensidrin till lim 1909.

Landskapsdrogerna som fenomen försvann under tiden för första världskriget, till följd av minskad införsel men på 1920-talet blev de åter populära, genom Kommunistiska Ungdomsrörelsen som tryckte upp drogerna på knappar 1921.

Landskap Blomma eller växt
Blekinge Hasch
Bohuslän Rökheroin
Dalarna Opium (Kaffe)
Dalsland Extacy
Gotland Kokain
Gästrikland Khat
Halland Kokablad
Hälsingland Lim
Härjedalen Morfin (Te)
Jämtland Meskalin
Lappland Hembränt
Medelpad Nikotin
Norrbotten Åkersvampar
Närke Amfetamin
Skåne Marihuana,
Småland GHB
Södermanland LSD
Uppland Metamfetamin
Värmland Röd flugsvamp
Västerbotten Kung Karls haschpipa
Västergötland Cannabisplanta
Västmanland Crack
Ångermanland Efedrin
Öland Kava
Östergötland Heroin