”Det är det bästa jag nånsin spelat! Visst, det finns buggar, men det är så verklighetstroget!”

~ Göran Persson om IRL

”Jag är en 27-årig programmerare från Kuba utanför spelet, men det behöver vi väl inte låtsas om?”

~ August Strindberg om IRL

”I spelet är jag en 30-årig kvinnlig filippinsk kommunist som våldtar svarta småbarn i Philadelphia och som äter tidningar, men detta säger väl ingen?”

~ Manoj om IRL

”Jag älskar min roll som korrupt aktieägare i Tchad och stjäla från folket!”

~ Indigo om IRL

”Finns det vodka?”

~ Autumn Blaze om IRL
Såhär kan det se ut när man spelar IRL. Notera hur verklighetstroget det är.
Här är en stackare som råkat ut för en grafikbugg, och hans karaktär hade inget skelett i benen. Men han kan ändå spela nästintill normalt tack vare den senaste patchen.

IRL är ett spel som utvecklats av Lionhead Studios i samarbete med Bethesda Softworks. Tillsammans har de utvecklat det ultimata MMORPG-spelet. Spelet har tagit 4 miljarder år att utveckla och det uppdateras kontinuerligt med nya patchar.

Spelet, som spelas av ungefär 7 miljarder individer över hela världen, har en extremt stor databas och är väldigt verklighetstroget. Allt man gör händer verkligen, och man får ta konsekvenserna för det. Om man t.ex. skulle få en infektion i spelet så får man det i verkligheten också. Därför gäller det att ta det lite lugnt när man spelar, så man inte tar förhastade slutsatser, då dessa kan få fatala följder.

IRL står för "Interactive Real Life", då man kan interagera med allt i den stora världen som finns i spelet. Man kan dock inte spara en session ännu, så det är viktigt att man tänker sig för innan man gör något.

Hur det går tillRedigera

Utvecklarna har med tiden lärt sig mer och mer om den teknik de skapat. Direkt när man föds så kopplas man till en maskin som skickar in en i spelet. Det kanske låter grymt, men allt som händer i spelet behöver inte vara dåligt. När man väl kopplats in i maskinen så kan man börja se, och man placeras via automatik in i en familj med ungefär samma DNA-grunder som en själv. Man blir även tilldelad en ras(människa eller kirin) automatiskt, och ett antal egenskaper. Dessa egenskaper kan sedan tränas upp och förbättras, om man inte råkat ut för en kodbugg, så kallad "handikapp" av nybörjarna. Efter att man blivit tilldelad familj och ras, så är det bara att börja spela. Det tar en ganska lång stund innan man börjar lära sig styrningen. Oftast har man inte lärt sig allt förrän efter cirka 30 levels. Levels, för övrigt, är det tidssystem som används i spelet. Tidssystemet förhåller sig till den fysikaliska rumstiden och har en längd på 365 dagar per level.

Spelets gångRedigera

Väl inne i spelet så är det dags att avgöra sitt eget öde. Här har man full frihet. Det här är spelets gång om du råkat hamna i Sverige. Notera att det är olika beroende vart spelet placerar dig.

Dagis (Level 0-6)Redigera

Det första som görs är att man placeras i ett tutorialliknande scenario, där man ska lära sig grunderna i spelet. Platserna som tutorialen utspelar sig på är ägda av spelmakarna för att ge en så bra grund i spelet som möjligt. Vissa så kallade "spädbarn" kallar denna storyline för "dagiset", men det behöver inte alltid stämma, då man även kan gå hos en dagmamma. På dagiset äter barnen bajs och snor, de dricker bajs och kiss, de kastar bajs, de luktar prutt, kiss och bajs, de rapar spya och bajs och så vidare. Mycket de gör är att hålla på med sånt. Men det är inte det enda de gör. De gråter om de får en sten i skon, de kräks över matbordet om de äter en tugga för mycket, de skriker varandra i öronen så att det kan orsaka framtida hörselskador och har damp i allmänhet. Det är ett under att de kommer vidare till grundskolan med ett sådant fruktansvärt beteende.

Skola (Level 6-16)Redigera

När man spelat spelet till och med level 6 så har man klarat tutorialen. Efter det ska man vidare till den vuxenförberedande storylinen som oftast kallas för "skola" eller "helvetet". Även de flesta skolorna ägs av spelmakarna, dock finns det privata skolor som ägs av andra spelare inom IRL. Vid den här tiden borde man ha fått sin egen personlighet och det är nu möjligheterna träder fram Om man har valt att bli en "fjortis" så ska man börja dricka alkohol, röka och eventuellt knarka någon gång runt fjärde-femte klass. Dock kan det även förekomma vissa förändringar. Folk som valt personligheten "nörd" kan även konvertera till fjortis, och vice versa, men det är väldigt ovanligt.

Beroende på hur skickliga ens kodare har varit (alternativt föräldrar), så får alla spelare olika hjärnkapacitet. Om ens föräldrar är dumma och/eller har någon kodbugg, så blir man i grund och botten likadan, och det kan inte tränas bort. Ifall man har kodbugg får man istället gå i en skola som kallas för särskola. Vid level 15-16 så har man klarat skolan. Om inte, så får man göra om det hela igen, men detta händer väldigt sällan och i 94% av fallen endast för fjortisar.

Gymnasium (Level 16-19)Redigera

När man är klar med skolan ska man välja ett gymnasium, där man väljer sin så kallade "profession". Det man vill specialisera sig i blir antagligen också sitt yrke. Folkgruppen fjortisar, som vi har beskrivit tidigare, väljer oftast det som är lättast att komma in på eller det som är lättast att klara av. Sportnördarna tar sport för det är det enda dom är bra på. Nördarna tar det som är jäääääävligt svår att komma in på, om man inte har A+ i alla ämnen. När man har valt linje så ska man gå den linjen i tre levels. Under denna tid kommer man att möta motgångar, hårda arbeten och konflikter. Bland nämnbart skit så kan vi nämna att hångeldiscon är förbjudet då man inte kan koncentrera sig på arbetet. Även mobbning förekommer. När man är klar så kommer man in i vuxenlivet.

Ung vuxen (Level 19-25)Redigera

Många spelare kallar det unga vuxenlivet för "det riktiga spelets början". Detta eftersom att man får många fler möjligheter när man blir vuxen, som t.ex. att kunna köpa cigaretter till Fjortisarna. Att kunna få jobb är den största förändringen i det unga vuxenlivet, även om de som haft turen att födas i vissa länder som exempelvis Ryssland, Kina,Indien,Iran, Somalia och Moldavien redan under barndomen kan utföra barnarbete. Beroende på vilken sorts och hur bra utbildning man har kan man få olika jobb. Om man inte hittar jobb eller själv väljer att vara det kan man vara arbetslös. Eftersom man troligen inte bor kvar hos sina föräldrar nu kan man använda pengarna man tjänar på jobbet till att köpa olika saker som mat och en plats att bo på. Folk med handikapp-buggen eller invandrare i förorter i storstäderna i Sverige kan i stället för att arbeta få bidrag. Utvecklarna lade in denna funktion som ersättning för buggen, då de inte lyckats hitta någon lösning på den. En annan sak med att bli ung vuxen är att man får möjligheten att köpa ett mount, även kallat bil, som kan föra en mellan platser snabbare. Många skaffar då en japansk bil från 80-talet och skapar en ricer. Hästmount går också att köpa, men det kräver mycket mer jobb och pengar. Tar man inte hand om sin häst dör den en plågsam död. Självklart är häst bara en fiktiv varelse och finns inte på riktigt. Hästen är en av spelmakarnas svar på påskägg i programvaror.

Familjebildning (Level 25-34)Redigera

Detta är tiden då man bildar familj, och så blir det i 98% av fallen. (Det finns ju såna som skiter ur sig foster vid 83 års ålder, men i alla fall.) Det finns dock de som bor hemma fortfarande och inte har en tanke på att skaffa barn, (men dessa ska ut! NU!)

Många föräldrar måste börja lämna ungarna på dagis, jobba övertid och byta blöjor och detta tär ofta så in i helsike på de förvirrade nyblivna föräldrarna. Efter ungefär 10 år får föräldrarna besvär med kroppen, men de tar vi längre ner. En eller båda föräldrarna har kanske b.la. börjat jobba del under början av perioden för att umgås mer med barnen, och under slutet av perioden börjar de jobba heltid igen. Annars blir ******** **** arg.

Medelålder (Level 35-54)Redigera

Som tidigare nämnt är det i början av denna perioden som man börjar jobba heltid igen. Man börjar umgås mycket med vänner och sånt. Man blir ofta överviktig och går på Friskis och Svettis för att råda bot på det. Andra besvär uppstår ofta, som:

 • Krämpor
 • Ryggont (stillasittande jobb vid datorn)
 • Sömnsvårigheter
 • Med mera

Man får också kosmetiska problem som bland annat:

 • Rynkor
 • Glasögon/linser
 • Torra läppar

Under andra halvan av perioden börjar man oroa sig för sina barn, antingen ens son i tonåren som sitter inne på pojkrummet och smygrunkar till porr på datorn, som aldrig är med sina kompisar, är överviktig och käkar 2 Pringles-rör om dagen, eller för ens dotter, också i tonåren som är ute och festar varje kväll, dricker sig full och spyr på golvet där hemma, röker rejäla halsbloss och som blir tagen i tvåan av 18-åriga killar.

StraffRedigera

Spelare som missbrukar spelet kan få ett straff för sina gärningar. Spelare som är under level 15 är dock inte straffmyndiga, och får inget mer straff än att ersätta skadorna han/hon har gjort. Ifall man ser någon begå ett brott kan man polisanmäla personen. Poliser är spelets moderatorer och kan gripa personer som begår brott. Det snabbaste sättet att kontakta Polisen är att slå numret 112.

Alla som begår ett brott får vara i en rättssal där de antingen döms eller frias. En brottsling som har dömts får antingen betala en viss summa pengar, hjälpa andra spelare, eller så bannas man. En bannad person kan fortfarande spela, men de sitter i ett fängelse, ett fängelse är ett rum med galler för fönstrarna, som är ganska svårt att bryta sig ur från. Vissa brottslingar rymmer från fängelset, om de blir gripna igen får de en längre ban än förut.

I vissa ställen i spelet, t.ex. i Kina, USA och Finland, kan man dömas till avstängning (juridiskt sett kallat dödsstraff), då blir det game over. Då är det bara att börja på en ny person. Dock med sämre karma. Vanliga brott:

 • Stöld
 • Narkotikabrott
 • Mord
 • Onani
 • Tidelag
 • Benbrott
 • Grooming
 • Copyrightbrott(asså skittöntigt)
 • Mission med tvång

Klagomål på speletRedigera

Trots att IRL är ett väldigt väl- och genomarbetat spel har folk klagat på det och eftersom utvecklarna är upptagna med att försöka fixa handikappbuggen har de inte brytt sig ett dugg om detta. Nedan följer vanliga klagomål:

 • Fjortisar och wannabe

Detta är ett mycket störande problem. Mer info kommer snart.

 • Tutorialen vanligtvis bestående av dagis och skola upplevs av många spelare som extremt långdragen, tråkig och ofta av bristande relevans för spelaren som bl. a kan tvingas spendera flera dagar med att öva på fakta om karaktärer i spelet som raderats för länge sedan bl. a Gustav Vasa. Även matematik tutorialen kritiserats ofta för sin bristande relevans i spelet, dock har den ofta ett tydligt poängssystem. Humaniora tutorialen är hårt kritiserad för sitt oklara poängsystem. Till råga på allt så varierar tuturialen för olika spelare huvudsakligen baserat på uppväxtmiljö snarare än spelarens preferens och behov, vilket kan upplevas som mycket onödigt och som att somliga spelare får fördelar respektive nackdelar. Tutorialen uppdateras ofta men uppdateringarna tenderar att vara högst irrelevanta avseende den vanligt förekommande kritiken.
 • Griefers
Griefers, spelare som förstör för andra är ganska vanliga i IRL. Mord är den värsta formen av griefing. Dör man så måste man göra en ny karaktär och detta har frustrerat många spelare som spelat i 40 år bara för att bli knivstuckna i ryggen av en psykopat. Utvecklarna har försökt begränsa griefing genom lagar och straff, dock är denna funktion i stort sett otestad och därför finns många buggar kvar i den, framförallt är den dålig på att upptäcka vilka som faktiskt är griefers.
 • Handikapp
Handikapp är också ett vanligt problem i IRL. Detta brukar dock spelarna i rika länder inte klaga på, då de kan få hjälp om de är handikappade.
 • Massförstörelsevapen
Dessa används inte ofta men problemen de orsakar är ohyggliga. Ett massförstörelsevapen, t. ex. en atombomb eller en sprakasticka kan inom loppet av några sekunder förinta miljoner spelare och tvinga dem att börja om.
 • Spelarnas makt över spelet
IRL har inte en grupp av spelare som övervakas av gamemasters, som i många andra MMORPG:s. I stället kan man bli en politiker. Politiker blir ofta även griefers eftersom de får stora möjligheter att förstöra för andra, t. ex. genom att förklara krig eller legalisera stöld. Dom fuskar ofta med ekonomin. Även om ickegriefarna skapade saker som FN och demokrati för att förhindra krigsföring så försvann den inte helt. Många länder fortsätter fortfarande föra krig. Några av IRL:s värsta griefare var/är Adolf Hitler(som senare blev så besatt av griefingen att han mördade sig själv), Josef Stalin, Mona Sahlin,Donald Trump och George W. Bush.
 • Spam
Precis som i andra spel förekommer spam. Den totalt meningslösa spammen har nästan försvunnit men folk spammar väldigt mycket om saker eller tjänster de säljer. Detta sker så mycket att spelarna gett det ett eget namn, nämligen "Reklam".
 • Lagg
Eftersom att människor föds mycket snabbare än Lionhead och Bethesda hade trott hinner de inte med arbetet med att skapa nya servrar (Vilket innefattar att skapa ett nytt oanvänt servernamn) är det mycket ofta som spelet laggar något innerligt. Detta resulterar självklart i att den "riktiga" världen också laggar, något som har fått mycket hög kritik. Det var för övrigt vid ett sådant tillfälle som Matrix spelades in.

Nya studier visar dock att över 102 % av de anmälda Lagg-fallen är gjorda av personer med "RET-ARD-2010" buggen. Vilket gör att man inte kan veta om det endast är användaren själv som känner av buggen eller om hela populationen gör det.

 • Fuskkoder
Det förekommer vissa fuskkoder i IRL. Detta är dock ett outforskat område och det är osäkert om fusken satts dit av någon/några av de ursprungliga programmerare eller om det är fråga om hackers. Man kan misstänka fusk om t.ex. ens vanligtvis otursamma granne vinner storvinsten på lotto tre veckor i rad.
Om man stöter på någon som fuskar så kan man anmäla detta till en moderator. Man anklagar alltid felaktigt om man anmäler en aktiefifflare eller försäkringsbolagschef, då dessa har fuskat sig upp till toppen.
 • Stöld
Folk som inte har pengar till sina saker kan ibland utvecklas till tjuvar. Detta är dock svårt att uppnå men vissa skickliga spelare lyckas faktiskt. Tjuvar är hatade i hela spelet eftersom de själ allt man tjänat ihop. Detta är ett stort problem eftersom många slutar spela när de förlorar allt de tjänat ihop. Skaparna har försökt begränsa stölderna genom att utveckla larm och andra försvarssystem för att försvåra för tjuvar. Ficksnatteri är ett problem som är svårare för polisen att lösa.
 • Lataktighet hos spelpoliserna
Poliserna som man anmäler till om ett brott har begåtts kan ibland skita i anmälningen för att poliserna "Har för mycket att göra" och radera dom. Detta har gjort spelare väldigt irriterade och har även fått vissa av dom att själva begå brott.
 • Våldsamt innehåll
Spelet har blivit kritiserat ett flertal gånger för sitt våldsamma innehåll. Till exempel vid World Trade Center-attacken år 2001, detta var en händelse anordnad av spelets skapare för att liva upp stämningen. Denna händelse blev inte censurerad och man blev inte på något sätt förvarnad om denna våldsamma händelse. Men på senare år har man därför valt att censurera svordomar på tv efter alla klagomål och man jobbar mer den nya patchen 2011.5 som ska förbättra detta exceptionella problem.

VersionshistorikRedigera

 • 0001 - Originalversionen, släpptes då Jesus föddes.
 • 0026 - Dramauppdatering, släpptes då Jesus dog.
 • 0037 - Buggfix: Fixade bugget vid Jesus grav där stenen försvann.
 • 0128 - 1337uppdatering, Människor började använda hax för att få eld.
 • 0372 - Ett hungersystem lades till.
 • 0373 - Buggfix: Fixade bugget där animationen inte visades när man åt.
 • 0375 - Kebab blev ett extra-föremål, man kan hitta kebab i pizzerior och hos araber.
 • 0581 - En ny ras lades till. Nu kan man välja att bli asiat vid registreringen.
 • 0613 - Raggaeuppdatering, Bob Marley föddes med tåcancer och fick till droger och musik.
 • 0656 - Buggfix: Fixade bugget vid Bob Marleys tjugotredje tand.
 • 1403 - Vapenuppdatering, folk började använda vapen.
 • 1583 - Kirins kom.
 • 1642 - Internet (intranätet) lades till.
 • 1642.0.1 - Internet Explorer kunde nu bli nerladdat.
 • 1642.0.2 - Buggfix: Fixade bugget vid Internet Explorers effektivitet, det var för snabbt, hastigheten sänktes.
 • 1830 - Afros och hippies lades till.
 • 1952 - Nintendo lades till i spelet.
 • 2001 -Fler Kirins runt om på jorden lades till i spelet.
 • 2008 - Spotify ger mer reklam för gratisanvändare.
 • 2009 - Apple (eller äpple) lades till, även iPhones (uttalas aj-fon) och iOS (uttalas ajj-o-ess) lades till. Men Android är fortfarande bättre.
 • 2010 - Swaguppdatering, p12or och swagfags lades till i spelet.
 • 2011.0.1 - Lil' Wayne fick mer swag.
 • 2011.0.2 - Buggfix: Fixade bugget vid Lil' Waynes swagmängd. Höjde swagmängden från 32 till 41.
 • 2012 - Hästmasken fick ett nytt material för håret.
 • 2013 - Bill Gates fick en hatt.
 • 2014 - Kineser börjar delta i utvecklingen av spelet.
 • 2015 - Aviciis låtar börjar raderas utefter hur jobbiga de är att lyssna på sedan Version 2013 kom.
 • 2016 - Fixade bugg då Storbritannien tillhörde EU. Donald Trump finns nu som spelbar ras.
 • 2020 Fixade så att det kom ett Corona virus. Miljoner spelare har fått börja om på grund av detta.
 • 2021 Fixade åter igen buggen som gjorde att Storbritannien tillhörde EU.

Se ävenRedigera

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.