Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Hjälp:Hjälp II

Genväg: Hjälp:II

För att skriva en artikel så måste du... SKRIVA FÖR HELVETE! Och inget jävla skit, gör det ordentligt, annars blir det daskning! Så sätt igång, din jävel!


P.S. Ändrar du den här hjälpen så kan du vänta dig SMISK!


”Jasså man får inte ändra på det fina du har skrivit, okej. Bli inte lessen men jag har en bättre skrivguide som jag kom på själv igår när jag inte kunde sova och saknade min nalle.”

~ Evoroth om att han snart kommer gå emot Psyklopedins officiella regler

ParodieraRedigera

Så länge man skriver om nåt som inte finns på riktigt, kan man skriva i princip om vad som helst. Detta är förstås MÖJLIGT även med existerande karaktärer, men det är bara stört att lägga in Columbus historia till Kajsa Bergquist's namn. Medan man inte får skriva korrekt fakta utan att bli bannad, är det i sådana här lägen ett måste att parodiera personen. Ta lite valfri fakta, ändra den en aning, överdriv, och skriv om det på ett roligt sätt. Därför bör man inte skriva om nåt som man inte alls känner till, då förstörs hela grejen med att man har tagit en existerande person. Citat är väldigt roliga att parodiera, men eftersom de inte alltid passar i en artikel är det bättre att lägga in dem som kommentarer.

LogikRedigera

När man går in på Wikipedia förväntar man sig att man ska hitta en massa sann fakta. När man går in på Psyklopedin hoppas man hitta en massa rolig s.k. fakta. Kanske att det kan vara roligt någon gång att läsa en artikeln med stilen:

"Brasiliens gurkpetarförbund startades på skrivmaskinsdagen då en snigel hade för få tår för att fiska, och därmed kunde kinesen Jonas inte skala potatis."

dvs en helt ologisk artikel, men efter en stund med sådana i högre eller lägre grad tröttnar man lätt på dem och skiter snett på författarna. För att en artikel ska vara läsbar måste den vara någorlunda logisk. Fortfarande bygga på falsk information, men vara logisk. Kanske kan vara svårt ibland att komma på en logisk förklaring till varför Hitler stormade Olof Palmes sommarstuga för att skjuta upp uppfinnandet av träskon, men det finns alltid något som går att skriva. Om inte annat nåt lite B som att han trodde han skulle hitta Rooseveldt i stugan bredvid. Men till er n00bs, ni ska INTE skriva mitt i en artikel: "Den logiska förklaringen till att detta hände var...", om det inte finns någon vettig anledning till att driva läsarna till vansinne genom överdrivna logiska konstateranden, men en sådan text har jag redan skrivit så det kan ni glömma.

Wikipedia-faktaRedigera

...ska man allra helst skita i när man skriver. Man får inga bonuspoäng för att lägga in riktig fakta i en Psyklopedin-text. Om den inte är rolig självklart, men den brukar oftast gå att ändra till något ännu roligare, fastän verkligheten inte sällan är ganska absurd. Gör du det har du kanske lyckats paraodiera. Grattis.

Skit är gott.

FlytRedigera

Att man har flyt i artikeln är lika viktigt som räksmörgåsar i plast. Skriv kort om varje sak i ämnet och gå sen vidare till nästa. Att överdriva, som annars är mycket användbart, betyder inte att nån ska rada upp 20-30 adjektiv för att beskriva de kommunala skolorna negativt, dels för att alla vet att de är det, dels för att det är jobbigt att läsa. Till er n00bs: Att missbruka konsten att få flyt i artikeln genom att rada upp "fakta" efter varandra är bara patetiskt. Jag har sett sånt hända men inte provat drogen som får folk att tro att det kan bli en bra artikel. Det ska vara en text, ingen förbannad inköpslista.

Att lägga in dig själv i artikelnRedigera

Det ska du inte göra. Om du verkligen känner att du måste så kan du möjligtvis lägga in ett urdrag från din semesterdagbok längst ner, men varna läsaren. När vi kommer till kommentarer är det fritt fram att berätta om dina egna egenskaper om ämnet. Till er n00bs: Ni ska INTE skriva "Egentligen uppfann jag ångmaskinen.", "Jag var med", "Det är jag" eller spamma på liknande sätt på varenda artikel du hittar. Det gör bara att läsarna förutsätter att du inte kommer kunna utföra något som är i närheten av det du nämnde att du har gjort.

KommentarerRedigera

Ingen artikel är hel utan kommentarer. Ibland kan man få lust att lägga in en intern kommentar som man tycker passar, men tänk dig för innan du gör det, då det lätt kan klassas som spam om ingen annan förstår. För övrigt är det bäst att ta riktiga personer (som Göran Persson och August Strindberg) och passande citat. Det verkar som om vi aldrig får nog av dem. Då vi kommer till kategorin Skit I Kommentarer är det bara att säga att om en kommentar inte är rolig, skriv den inte.

”Den här kommentaren är inte rolig och borde inte skrivas”

~ Nån idiot, palla bry sig vem om Skit