Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Göran Persson: Belägringen av Strömsund

Göran Persson: Belägringen av Strömsund även känd som Storsvenskens nederlag eller den engelska titeln Glory to the Motherland är en Svensk/Jamtsk krigsfilm från 1991. Filmen är baserad på verkliga låtsas händelser i Jämtlands historia.

Den gode Fältmarskalk Ewert Ljusberg med Göran Perssons hembyggda bomb i förgrunden.

PlotRedigera

Det Jamtska folket lever i förtryck och slaveri under det stora Svenska Imperiet, lett av den store blodtörstige tyrannen Göran Persson. Jämtlands Republikanska Armé ledd av den gode fältmaskalk Ljusberg, planerar att genom en gigantisk statskupp krossa Görans järnregim för alltid.

Den maktgalne och mentalt hadikappade Göran Persson har dock andra planer... Han planerar att utplåna Jämtland från Jordens yta med kärnvapen. Göran tänker bygga egna bomber men råkar förväxla instruktionsböckerna med en kokbok och en trädgårdsbok, vilket leder till bomber bestående av nejlikor i bakplåtspapper. Och som final; en atombomb av en död lax i en boll av plastfolie. Ännu värre blir det när han fyller Anitras potatisland med uran och när han bakade plutonium i sin svärmors ugn. När han lagt in plutoniumet i ugnen åkte han och köpte snus. När han kom tillbaka var både svärmor och hennes hus borta...

Göran Persson samlar ihop en "armé" bestående av Sven-Ingrid och Britt-Adolf, grannens missbildade ungar som gillar att leka krig. De kör upp till bergen nära Jamtska gränsen. De kapar en fjälljägares helikopter och åker. Efter ha fällt fjorton granar med propellern, rivit upp sex lappkåtor, fyllda med kåta lappar och slaktat en renhjord lyckas Göran få upp maskinen i luften.

 
Nejlikor i bakplåtspapper!

De flyger in över Östersund och lägger sig ovan JRA:s högkvartér. Göran börjar kasta ut sina Nejlikor i Bakplåtspapper. Men det hände inte så mycket; två landade på taket, en fastnade i skorstenen och en studsade ner på gatan och blev påkörd av en spark. Rasande flyger Göran därifrån, men bensinen tar slut och helikoptern störtar ner i en slamlagun utanför Strömsund. Göran Persson, indränkt i varm lösskit, tar sig in i sentrala Strömsund med sina två följeslagare. Befolkningen blir livrädda och tror att det är bjärven från Svartlien! Medans alla människor sitter i sina hus och är rädda åker Skit-Göran i en cirkel runt staden och skiter, varvid bildar en hög ringmur av frusen skit.

Sedan går han i alla butiker och restauranger och tömmer dem på mat. Han har en plan - han skall svälta ut befolkningen!

DÅ kommer Jämtlands Republikanska Armé till undsättning! En stor bandvagn med brandspruta forcerar skitmuren. Man lyckas omringa Göran och sprutar iskallt vatten på honom så skiten rinner av. Nu ser alla att det är Göran Persson. Han börjar hoppa och skrika, men det är trettio minusgrader och han fryser till is i spagatställning med ena handen i Hitlerhälsning. Man fraktar den frusne Göran med bandvagn till en soptipp utanför Åmål. Där får han ligga tills våren kommer.

Eftersom Göran Persson är auktoriär enväldshärskare kan hans underståtar bara ta emot order från honom. Därför kan ingen göra något när de Jamtska pansarvagnarna rullar in på Stockholms gator och torg. Evert Ljusberg tog makten och Kungafamiljen greps av JRA och arkebuserades i en smutsig källare. Göran Perssons rikedomar beslagtogs och delades ut till folket i Jämtland.

Sverige var nu en Jämtländsk koloni.

CastingRedigera

Dolph Lundgren spelade Göran Persson

Johnny Depp spelade Ewert Ljusberg

Julia Roberts spelade Anitra Steen

Sylvester Sallone spelade Kungen

Rowan Atkinsson spelade Karl-Philip

Mel Gibson spelade Madeleine

Kinesen från Baksmällan spelade Ninja

Arnold Schwarzenegger spelade Victoria

Tom Cruise spelade Sylvia

Roger Moore spelade Sven-Ingrid

Sean Connery spelade Britt-Adolf

Hörlurs-killen från Frostbiten spelade Kongen ab Copenhagen

Dakota Pfanning spelade Fjälljägare

Steve McQueen spelade Bandvagnsförare

Övriga roller utgjordes av obetydliga fattiga nazister från svenska svenskhetens glesbygd. Lennart Djävel syns i verkliga arkivbilder från händelsen.

SoundtracksRedigera

Göran Perssons blodiga marsch Militärmusik. Spelas i början på filmen.

Baka baka kaka Hiphop. Spelas när Göran bakar plutonium.

I en rosa helikopter skall jag flyga hem till dig Rock n' Roll. Spelas när göran flyger kopter.

Der Mauer Tysk ballad. Sjungs av Göran när han tillverkar skitmuren.

Sympathy for Tore Skogman Death Metal. Spelas när Jämtländarna gör sig redo för strid. Andra låten i eftertexterna.

Jämtlands nationalsång Balkan Rap. Spelas instrumentalt när JRA anfaller och med text i slutet på filmen.