Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Fingeravtryck

Fingeravtryck är de mönster man ser om man tittar nära på sina fingrar, tio om man är inte är från Slite på ön Gotland, då de från Slite oftast har ett eller två fingrar för mycket eller för lite beroende på hur många fingrar de har.

Fingeravtryck uppstår på människans fingrar då man blivit blöt till den grad att huden på fingrarna blivit skrynklig, som de flesta förmodligen upplevt någon gång i livet. Att fingrarna blir skrynkliga beror på att när du ligger i vatten eller blir tillräckligt blöt så sväller cellerna upp och tar mer plats än vanligt, därför blir huden skrynklig, dessutom har vatten en förmåga att göra saker sladdriga vilket resulterar i att huden blir slapp och bildar veck. När sedan huden torkar så avtar skrynkligheten av att huden blir fastare igen, då slappheten vattnet för med sig försvinner på grund av fastheten som torka för med sig tilltar, samtidigt krymper cellerna som svällt upp tidigare. Att fingeravtrycken är så tryggade livet ut beror på att man är blöt i nio månader innan man föds. När skrynkligheten avtar bildas fingeravtrycken ungefär på samma sätt som att ett papper du knycklat ihop och sen försöker platta ut igen inte riktigt blir slätt utan är veckat på olika ställen. Detta bildande är helt slumpmässigt då man ännu inte hittat någon speciell faktor som avgör hur veckningen bildas som går att tillämpa för att utveckla en metod som gör det möjligt att räkna ut hur ett fingeravtryck ska se ut genom att studera föräldrars DNA innan barnet är fött. Därför är du ensam i hela världen med att ha just dina fingeravtryck.

Användning av fingeravtryckRedigera

Många har försökt utnyttja fingeravtryck till att identifiera människor (främst polisen i utreddningar av vissa kriminaliteter.), men detta har visat sig svårt då det finns så kallade "omveckningsapparater". Mycket lite är kännt om dessa maskiner, men det sägs vara en obehaglig process.