”Har'u ett band vi kan dansa på, va?”

~ Martin Ljung om dans-band

”Ey, benäätseen, vafan får dansband att bli poppis?! Det är gangsterrap som gäller!”

~ Indigo om Dansband

”Neee, gick hem, alla ville bara lyssna på dansband och äta nötkött! Så jag gick hem.”

~ Pumpkin Smoke om Dansband

”På mittemellanstadiet på Centralskolan i Grönköping blir barn som talar illa om dansband mobbade av dansbandsdiggande klasskamrater”

~ Aftonbladet om Dansband

”Doping är kul”

~ Cinder Glow om Dansband

”Vad i...?! Det här är ju helt sjukt!”

~ Mr Orch om Dansband

”Dance Band Hallelujah”

~ Lordi om Dansband

”I Sovjetryssland lyssnar dansband på DIG!!

~ Rysk Reversal om Dansband

”En ost”

~ Göran Persson om Dansband

”Kuk”

~ Alba om Dansband

Dansband är musikgrupper som brukar sjunga om kärlek, fred och vänskap. De första dansbanden startades redan under 1970-talet, då de hette namn som Led Zeppelin och Black Sabbath. De flesta som lyssnar på dansband är tonåringar.

Dansbandsmusikens anatomiRedigera

Dansbandsmusiken är oftast ganska glad och handlar om kärlek, fred och sällskap. Det brukar oftast vara mycket svängig musik, vilket gör den ganska kul att dansa till. Sa Sofia när hos satt framför LP spelaren en söndagsmorgon i juli. Många har dock, oftast i brist på kunskap eller i rent propagandasyfte mot dansband, påstått att dansbandsmusik ska vara mycket tung och våldsam musik som handlar om mörka teman som rasism, satanism, sjukdom, död, krig och våld. Dessa personer har dock oftast misstagit sig med schlager när de säger så. Andra har fått helt felaktig information av Wikipedia eller blivit utsatta för ren propaganda mot dansband.

Dansbandsmusiken har dock ökat i tempo sedan andra halvan av 1990-talet, och börjat kombineras med droger som ecstacy, LSD och heroin. Denna subgenre av dansbandsmusiken har folk smidigt döpt till hip hop, eftersom man hoppar så bara helvete när man hör musiken och är hög, samtidigt som man tror man är hip.

Dansbandsmusikens historiaRedigera

Det allra första dansbandet som gjorde något större väsen av sig bildades år 1973 och hette Led Zeppelin. Deras megahit Stairway to Heaven satte riktig fart på dansbandsindustrin, och flera band och artister började dyka upp, däribland Black Sabbath, Europe och Alice Cooper.

Under 1980-talet kom en stor vändpunkt för dansbandsmusiken, då band som Iron Maiden, Metallica, Megadeth, Anthrax och Slayer kom. Denna generationen dansband hade mer sväng i låtarna än de tidigare dansbanden, och uppmuntrade folk till godhet, kärlek och fred mer än de tidigaste banden.

Under 1990-talet kom en rad nya dansband, som Burzum, Mayhem, Mortis och Vond. De sjunger om krig och olycka.

PropagandaRedigera

I slutet av 1980-talet hände märkliga saker. Sverige och Norge skakades av vandaliseringar av hotellrum och tåg. Det fortsatte med anlagda bränder i kyrkor och församlingshem. Det mystiska var att det hela tiden skedde då ett dansband vid namn Smurfz hade spelning. Deras spelningar ansågs lustiga för att vara dansband, bland annat sjöng de om våld. Vidare brukade gitarristen slå sönder sin gitarr då konserten var slut. Det sades också att flera musiker i det dansbandet gick på droger, tunga sådana dessutom.

Det hela visade sig snabbt vara ren propaganda mot dansband. Det hela rörde sig egentligen om Rambosmurfen och hans kompisar som fick betalt av Rånartjänst för att göra detta. Anledningen var att Rånartjänst led av nyhetstorka, och höll på att gå i konkurs om de inte fick något ämne att behandla snart. Rånartjänst hade dock egentligen inget emot dansband i allmänhet (även om vissa av dem irriterar dem), och de har till och med betalat 1 öre i skadestånd, en utgift som höll på att försätta Rånartjänst i konkurs. Dock utnyttjades det hela som propaganda av så kallade dansbandshatare, som den 1 juni 1986 bildade "Sveriges allmänna dansbandshataraktiebolag", som finns noterat på Stockholmsbörsen. Deras första delmål var "En dansbandsfri Svensktopp". Den 1 oktober 1995 bytte bolaget namn till det nuvarande namnet, "Swedish Anti Dance Band Company". Efter namnebytet har företaget blivit ledande inom den globala kampen mot dansband. På ett möte i Sverige den 1 juni 1996 bildades världsantidansbandsorganisationen "World Anti Dance Band Organization", i vars stadgar det sedan bildandet står:

"We assamble today, on June 1st 1996, to form the World Anti Dance Band Organization. Our ambition is to use violence to stop all dance bands on Earth. We do it because dance band's are the worst treat ever to our children in today's society. We will never give up until the last dance is finished."

På ren svenska betyder det:

"Vi samlas i dag, den 1 juni 1996, för att bilda Världsantidansbandsorganisationen. Vårt mål är att använda våld för att stoppa alla dansband på Jorden. Vi gör det för att dansband är det största hotet mot våra barn i dagens samhälle. Vi kommer aldrig att ge upp förrän efter sista dansen."

Deras mål är att förstöra dansbandens spelningar, och beskylla dansbandsmusiker för saker de inte gjort. Företaget säljer även tidningen "Dansbandshataren (r)", och inkomsterna för denna tidning sägs vara största anledningen till att företaget finns. Företaget fungerar så att aktieverksamheten är mest aktiv på måndagar. För darje dansband som den gångna helgen lämnat Svensktoppen eller sjunker på listan stiger aktierna, medans de sjunker varje gång ett dansband tar sig in eller stiger.

Kända dansband och dansbandsartisterRedigera

Artister och grupper som folk misstolkat som dansband och dansbandssångareRedigera

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.