Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Döden-döden-döden

En serie om döden
Ori flame skull.jpg
Döden
Döden-döden
Döden-döden-döden
Nangijala
Ruskig död
Vandöda
En dödsdansare dansade under medeltiden tills allt kött ramlade av från skelettet

Döden-döden-döden, även döden³ eller extremt bizarra självmord är en konstform liknande performance-konst med en mycket lång historia. Man känner till fall från keltisk tid, La-Tene-kulturen, 500 f.kr., där man har avgörande belägg för att infödingar bundit fast ena handen vid ett träd, och de därefter sprungit så fort runt trädet att de dött av centrifugalkrafterna. Dessa händelser har sedan förevigats i inskriptioner, speciellt i den sydfranska staden La Creaux, där de s.k. La Creaux-inskriptionerna skrivna på en förmodad föregångare till det galliska språket ristats in i kalkstensstoder med gammalitalisk skrift:

crecosmoruicurando

Innehåll

AntikenRedigera

 
Plats dedicerad för bizarra självmord av hågade turister

Från detta första belägg finns en lång rad av performances som under 2500 års historia dokumenterats väl, exempelvis känner vi från romersk tid till exempel på människor som i rad stått och hoppat på ett ben tills benet gick av och de förblödde av sårskadorna. Den romerske historikern Suetonius beskriver detta vältaligt i sin krönika "Post Mortem". Andra välkända exempel togs upp av den langobardiske krönikören Paulus Diaconus som beskriver hur langobarder band sina flätor runt varandras halsar och kastade sig bakåt för allt vad tygen höll. Vidare beskrives hur katolska biskopar dunkade pannan i en vägg tills huvudet sprack och hjärnsubstansen rann ut.

Modern tidRedigera

Mer moderna exempel på döden³ är underhuspolitikern Joseph Smith Jr. på 1600-talet, som höll ett långt politiskt tal under 10 minuter på ett enda andetag, och därefter kollapsade och dog blå i ansiktet. Vi känner också till en muskulös kvinna som spände på sig sin korsett samtidigt som hon skällde på sin lata karl, något som resulterade i att hon spände så hårt att hon gick av på mitten.

Moderna exempelRedigera

Fatima al-HaqqlRedigera

 
Passfoto av Fatima
 
En av Fatima al-Haqqls förebilder

Ett modernt exempel på döden³ är när Fatima al-Haqql krävde respekt för sin religion och virade en handduk runt sitt huvud påståendes att det var en shador, och att Koranen krävde detta. Hon skrek sedan:

"jag kräver respekt för min religion"

varpå alla närvarande utbrast:

"vi respekterar dig, gör precis som du vill"

men det hjälpte inte, Fatima al-Haqql fortsatte att skrika "jag kräver respekt", samtidigt som hon med handduken virad kring skallen sprang ner för gatan, rakt framför en ångvält som plattade ut henne till en 5 mm tjock skiva.

Diverse småsjälvmördareRedigera

Ismail al-Hakk är en av de många exempel på personer som dött genom islamofagi. Andra som försökt svälja heliga böcker hela är den katolske munken Marco de Fuggia som skröt för sina munkkompisar om sin stora trut och försökte svälja en Bibel på tvären. På samma sätt dog hare-Krisnamunken Raminda (John Smith) genom att muffla ner hela Mahabharata i lungorna.

Abraham Okblaurt är den ende tårtbagare som kvävts till döds genom att simma runt i ett rum fullt av vispad grädde med jordgubbar.

Urguanella Minhoppfer är den enda som faktiskt lyckats hålla andan och dött av det.

Jungbert Snork är den ende som begått självmord genom att andas in en Wettexduk i luftstrupen och därefter kvävts.

En lång rad personer har framgångsrikt lyckats dränka sig i sprit, men Arthur Aquarius är den enda som gjort det naken i en stor glasburk, och innan själva avlidandet lyckats skruva på ett lock.

Gummimannen LeifRedigera

 
Gummimannen Leifs hädangång från tre mils avstånd

Det mest extrema fallet av döden³ är dock nog Gummimannen Leif, som blev alldeles knäckt av sorg då hans fru Mega-Berta, känd performer på många freak-shower, av misstag ramlat ner i soppan hon åt, och sedan ätit upp sig själv. Leif försökte nu begå självmord på grund av denna förlust, men då han inte kunde bryta benen eller någonting för att ta död på sig, så hoppade han ner i en gummisönderrivningsmaskin som används för återvinning av gammalt gummi vid däckproduktion. Varvid gummisönderrivningsmaskinen stannar i sådant läge att strömmen i hela fabriken kortslutes och fabrikslokalerna genomströmmas av blixtar på 1000-tals volt, och ett nästintilliggande förråd av butangas exploderar, för att så ge upphov till ett svampmoln som syntes på 3 mils radie.

Se ävenRedigera