Children of Bodom är ett populärt dansband ifrån Finland. Deras musik är väldigt omtvistad. vissa säger att det är melodiskt döds-dansband, andra säger att det liknar mer thrash dansband, extrem form av speed dansband/power dansband. De själva säger att man får kalla det vad man vill (även bajsmusik och/eller djävulsk polka) förutom power dansband. Han själv skulle vilja kalla det för "Extreme dansband". Om man skulle säga att Children of Bodom är ett power dansband innebär detta att deras sångare kommer att teleporteras till där du är, slita av dig huvudet och sedan tanka ner 73Tb porr till din dator. Sångaren i bandet har själv sagt att deras musik ska klassas som erotisk-polkapunk. Detta gillas dock inte av fansen (och Jesus).

Det går även rykten om att Children of Bodom ska ha stulit koncept på svenska motsvarigheter "Alla vi barn i Bullerbyn". Alla vi barn i Bullerbyn är multimedia figurer, de har sin egen serie "Alla vi barn i Bullerbyn" som handlar om ett par ungar som bor mitt ute i skogen och knarkar hela dagarna. Deras döds-dansband har väldigt extrema texter (vågar inte citera dom här, då kommer ni antingen dö av chock eller så... dör ni bara). Deras musik kan även karaktäriseras på tunga riff, deadbeats och en djupt growlande sångare.

Children of Bodom (Bodomträskbarnen på svenska) låter väldigt "Alla vi barn i Bullerbyn" ("Children of the Noise-village"). Även delar av musikstilen har dom snott, de jävlarna. Alecksi Lajhå som deras lead-gitarrist/sångare heter brukar vanligtvis spela väldigt snabba riff och solon, och har en däremot ljust growlande röst. Men trummisarna i banden är lika med sina blast-och deadbeats. De gör reklam fö rävgift.