Öppna huvudmenyn

Psyklopedin β

Bingo är ett hasardspel som tilltalar de allra erfarnaste spelarna. Spelet kräver extremt stor minneskapacitet för att man ska kunna memorera alla tidigare utfall och göra sin satsning baserad på dessa. Av denna anledning är de flesta aktiva och framför allt de professionella spelarna väl över pensionsåldern.

Innehåll

HistoriaRedigera

Man har härlett spelet till 1200-talets Bologna, Italien, där en tidig variant av det användes till att fördela offentliga positioner i stadens tjänst. I stället för penningvinster, fick vinnarna möjlighet att förse sig av offentliga medel under sin tjänsteperiod. De luttrade italienarna var redan på den tiden på det klara med att det i stort sett inte spelade någon roll, vilken person eller vilket parti som satt vid makten – alla stadens intäkter gick åt, utan att det syntes någon effekt utåt.[1]

Spelets gång och vinnande strategierRedigera

Man sätter sig med sin gratis kaffekopp och på platsen inhandlad godis bredvid grannfrun Elsa-Maj och börjar högljutt diskutera utroparens frisyr, sminkning och piercingar, samtidigt som man skrapar med stolen mot golvplattorna. Om man köpt en spelbricka, markerar man varje utrop på den och börjar kommentera högt sin framgång och förhoppning om vinst efter varje draget nummer från och med det sjunde.

När någon ropar Bingo!, stönar man högt och påpekar för Elsa-Maj att det är fusk med spelet ända sen man gick från de handvevade burarana vid dragningen.

När någon får bingo på full bricka, knycklar man sin bricka och slänger den på golvet. Om bingo inte godkänns vid kontrollen, blir det nu som en hord hungriga råttor som kryper runt på golvet och letar efter sina brickor. Inget snack nu om att man är lite stel i kroppen och har dålig syn. Det är vid dessa tillfällen, som skador[2] uppkommer hos spelarna.

En erkänd expert, och många med mig, tycker att det är viktigt att man väljer en bricka som har en etta i övre vänstra hörnet. Detta ökar ens vinstchanser i väsentlig grad – från 0,0002 % till 0,0035  – hela 17,5 gånger högre sannolikhet; ska vi slå vad!?

Närbesläktade spelRedigera

SchackRedigera

Schack är ungefär liknande, men spelas på ett onumrerat bräde.

Noter och hänvisningarRedigera

  1. Se hur långt vi kommit idag!
  2. Som exempel: utslagna tänder (11%), näsblod (7%), avbitna öron (3%), spräckta läppar (1%); materiella skador totalt (21%). Siffror för år 2001.