Demokrati

Version från den 5 november 2007 kl. 18.27 av 213.67.48.111 (diskussion) (Ny sida: '''Demokrati''' är den samhällstyp där det är tänkt att majoriteten av folket ska bestämma, men det fungerar dock inte så. Det finns inte något demokratiskt land i hela världen, ä...)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Demokrati är den samhällstyp där det är tänkt att majoriteten av folket ska bestämma, men det fungerar dock inte så. Det finns inte något demokratiskt land i hela världen, även om vissa länder officiellt utger sig för att vara det. Vad som skiljer en demokrati från en diktatur är att det i en demokrati är betydligt fler översittare som ska vara med att bestämma. Demokratin bygger på att ett riktigt skickligt gäng med översittare ska lura i den vanliga, hederliga befolkningen att de faktiskt får vara med att bestämma.

Demokratins historia

De första grunderna till demokrati lades för mycket länge sedan. Ja, faktiskt för så pass länge sedan att det inte finns några nu levande människor kvar från den tiden. Man brukar därför säga att demokratin grundades efter oljekrisen 1973, eftersom det finns levande människor från den tiden, men de som är ännu äldre brukar ofta säga att de första grunderna för demokratin lades redan år 1952. Ska man sedan se sanningen i vitögat så var demokratin faktiskt redan fullt utvecklad redan under de gamla grekernas tid, men samhällstypen föll i glömska då Ansgar kristnade medelhavsländerna år 66 f kr.

Demokrati i Sverige

Officiellt sett har Sverige varit en demokrati sedan 1980, då man äntligen lyckades göra något åt den eländiga successionsordningen, men många anser att Sverige blev ett demokratiskt land redan 1974, eftersom så många andra länder hade blivit det då. Innan demokratin kom var det lokalpatriotismen som gällde, och denna tycks även ha lämnat tydliga spår i dagens samhälle.

Demokratin i Sverige fungerar så att majoriteten av de svenska medborgarna som uppnått myndighetsåldern utser en översittarminoritet, som sedan, så gott de kan, ska försöka få det vanliga folket att tro att de får vara med att bestämma. Det fungerar så att folket med jämna mellanrum får välja mellan ett litet antal översittargrupper, sedan styr den vinnande gruppen, ofta med hjälp av de förlorande grupperna, landet bäst de vill.

Det har flera gånger varit på tal om att gå tillbaka till lokalpatriotismen, men förslaget har avfärdats eftersom EU anser att lokalpatriotismen är kränkande mot de som inte bor på just denna lokala ort.